Luís Tirado: “Busquem l’equilibri entre recuperar contenidors i el cost del canvi”
El nou govern ha començat a treballar amb força i amb molts fronts oberts. Parlem amb l’alcalde, Luís Tirado, per saber més sobre l’inici del mandat.
Revista de Ripollet: Portes dues setmanes com alcalde. Estàs més il·lusionat o ocupat?
Luís Tirado: Bé, molt il·lusionat i també molt ocupat perquè hi ha molta feina. La responsabilitat és gran, ja ho sabia, i hi ha molta feina a fer.
RdR: Has trobat l’Ajuntament com esperaves?
L.T.: La veritat és que a nivell dels tècnics i funcionaris, molt satisfets per la rebuda, la gent molt predisposada a treballar i en aquest sentit molt content. Després hi ha molts temes pendents que estan per fer. Per exemple, aquest mateix dilluns hem sabut que cap empresa s’ha presentat a la licitació pel projecte de la residència i el centre de dia. Haurem de tornar a treure la licitació el més aviat possible per evitar retard en el calendari. I com aquesta, que no hi comptes, ens les anem trobant.
RdR: Quin és el tema que t’ha ocupat més temps fins ara?
L.T.: L’organització interna de l’Ajuntament. Hem passat de sis àmbits a quatre àrees i hem fet una nova distribució. Ara tenim un millor Ajuntament. Un altre canvi és que he delegat més responsabilitats en els regidors i els tinents d’alcalde que ara tindran poders per. Ja no caldrà que tot ho filtri l’alcalde, que era una forma de treballar que no va amb mi. Prefereixo una forma de fer més moderna i més descentralitzada.
RdR: I quin és el tema que més t’ha preocupat?
L.T.: La situació econòmica. En les primeres converses amb intervenció i tresoreria estem veient els detalls i sembla que els ingressos estan inflats, que falten algunes subvencions que es preveien. No vull dir les xifres per no espantar a ningú i haurem de treballar per revertir-ho revisant les despeses i els ingressos. No és un problema només de Ripollet, amb la COVID es van congelar impostos i taxes però els salaris de la plantilla han pujat, com ha de ser, i els contractes també han increment l’IPC. Això ha generat un desajust en el pressupost ordinari. Ja estem mirant, per exemple, els ingressos que rebem del Baricentro o el Lidl, que estava sense conveni, volem minimitzar l’impacte que pugui tenir això en els impostos.
La nostra idea és presentar els pressupostos i les ordenances del 2024 al ple d’octubre i és córrer molt perquè acabem d’entrar però ho intentarem.
“Em preocupa la situació econòmica i treballarem per millorar-la”
RdR: Això malgrat els diners acumulats de romanents.
L.T.: Sí, és diferent. Aquests diners són per inversions no executades i serveixen per fer inversions però no per pagar les despeses del dia a dia. I és veritat que encara queden, no tants com hi havia perquè l’últim any s’han gastat molts, però hi ha.
RdR: Decidim ha fet públic que dubta de la capacitat de gestió del nou equip de govern. Què opines?
L.T.: Crec que és agosarat dir això. Encara no hem començat a gestionar, acabem de repartir responsabilitats i ja estan dubtant, diu poc de l’oposició, francament.
RdR: T’has trobat votants del PSC molestos amb el pacte amb ERC?
L.T.: No, ningú m’ha dit res per això. A l’assemblea del PSC es va aprovar per unanimitat i la gent ho veu com un acord natural. Som dues forces progressistes que volem treballar juntes per Ripollet i tenir un govern fort, és el més raonable. És la millor alternativa i inclús altres alcaldes de l’entorn m’han manifestat que si ells ho haguessin pogut fer per tenir un govern més fort també ho haurien fet. I a la crítica per pactar amb independentistes només recordar que hem fet un acord exclusivament a nivell local i amb llibertat de vot i proposta per la resta de temes.
RdR: Quant cobraràs?
L.T.: Encara ho estem parlant però hi haurà una pujada respecte al que cobrava Osuna [l’alcalde JM Osuna cobrava uns 47.000 euros]. Estarà en línia amb el sou dels alcaldes del voltant, és a dir 63 o 64.000 euros, no arribarem al màxim establert, a Cerdanyola, per exemple, han aprovat gairebé 65.000 euros. Però trobo que el debat sobre el salari és demagògic. En el meu cas això suposarà cobrar menys del que cobrava fins ara, no vinc a guanyar diners però sí cal posar un sou raonable. I sempre he dit que em semblava que el salari de l’alcalde era baix.
“El debat sobre el salari dels polítics és demagògic. En el meu cas cobraré menys com alcalde que el que rebia estant en l’empresa privada”
RdR: S’incrementarà també el cost total del govern?
L.T.: Sí, també perquè passem de 10 a 12 regidors. Tindrem quatre regidors amb dedicació del 100% que seran els quatre tinents d’alcalde [Eva Herrera, Sònia Martín, Roger Bayó i Manel Martínez] i de la resta cinc a mitja jornada i dos que només rebran les retribucions per assistències, seran Diego Puig i Montse Arráez. Puja el cost de l’equip de govern però baixa el de directius perquè amb els canvis en l’organització tindrem menys. I puja també el cost de l’oposició perquè la retribució que cobren pels plens els regidors sense sou passarà de 300 a 400 euros però congelem el que cobren els grups i no modifiquem les comissions.
RdR: Malgrat ser més membres al govern hi ha dues tinentes d’alcalde, Eva Herrera i Sònia Martin, que acumulen 13 regidories i importants.
L.T.: Són la mà dreta i la mà esquerra de l’alcalde. Són persones de la meva total confiança i hem decidit que tinguin un pes polític important. També vull dir que a Esquerra els hi vaig oferir si volien més responsabilitats o fer-se càrrec de regidories com personal o hisenda però van voler les que al final tenen, nosaltres hem estat generosos.
RdR: Quan tornarà a haver contenidors al carrer?
L.T.: Aquesta setmana ens reunirem amb Urbaser [la trobada estava prevista per dimecres, un dia després d’aquesta entrevista] i sobre la taula tenim set alternatives. La intenció es modificar el contracte menys d’un 20% que és el que no comporta cap indemnització i fer-ho estudiant els costos. Busquem la millor solució però cal tenir en compte que ara mateix no tenim suficients contenidors en bon estat per tornar a posar-los tots i l’empresa tampoc té ja els camions per fer la recollida. Entre les alternatives hi ha algunes on només caldria comprar contenidors nous, tenen un preu d’uns 3.000 euros cadascun i triguen sis mesos en arribar, i altres, recuperant més contenidors, que impliquen també comprar un camió, que té un preu d’uns 300.000 euros i trigaria uns nou mesos. Així que hem de mirar la millor opció i com es paga.
El que tenim clar és que a Can Mas, Maragall i Pont Vell no es retiraran els contenidors. A la zona residencial de Can Vargas la recollida domèstica i a tot el poble la comercial seguirà fent-se porta a porta. I que on es posin contenidors la idea és que el d’orgànica i el de resta vagin amb targeta, la resta no.
RdR: Teniu garantides les subvencions que hi havia compromeses?
L.T.: Sí perquè no trenquem el contracte, seguirem fent porta a porta i buscarem una solució d’equilibri que ens permeti complir amb els objectius de recollida selectiva que hi ha fixats.
RdR: Caldrà apujar la taxa d’escombraries per pagar el canvi?
L.T.: Ho hem de revisar i per això estem treballant en moltes alternatives. Però cal dir que tenim una taxa molt més baixa que altres municipis de l’entorn, aquí paguem uns 52 euros i a altres pobles arriben als 140 o 170€.
RdR: Amb el Ripollet Aporta es volia vincular la taxa a la quantitat de residus que es generava i com es separaven. S’intentarà fer?
L.T.: No. Això és impossible i tal i com funcionava el sistema fins ara, era ciència ficció.
“Tenim sobre la taula set alternatives per tornar a posar contenidors i escollirem la millor solució”
RdR: A la licitació pel projecte del nou pavelló ja s’avisa que s’aturarà per “motius tècnics que atempten contra l’interès públic”. Què vol dir?
L.T.: Que no s’havia tingut en compte l’impacte de la construcció del pavelló en el pou públic de la Sínia. Perquè on es volia fer el pavelló hi passa el torrent Tortuguer que porta aigua al pou i amb el pla de sequera no es poden fer actuacions que posin en perill els pous. Jo ja ho havia dit públicament que no em semblava una bona ubicació per aquest fet i que nosaltres el farem a la zona de Pinetons. Això no vol dir que allà, al costat del Palau Ausit, no es pugui fer res però abans caldrà estudiar amb més detall quina afectació tindria.
RdR: També t’has reunit ja amb l’Incasol per parlar dels habitatges de Pinetons. Canviareu res del projecte que hi ha aprovat?
L.T.: No, el projecte tirarà endavant. Amb els pisos no hi ha cap problema. Es faran 85 pisos de lloguer social i un 25% seran per a joves d’entre 18 i 25 anys. Tal i com estava previst cedirem els terrenys per 75 anys a l’Incasol i ells faran els pisos. Però ells no fan escoles. Així que estem mirant si hi ha cap opció millor que la compra per a l’escola d’adults que també inclou el projecte. Té un cost molt elevat, uns 2,6 M€ sense dotar-la, i per això he demanat que ens diguin quan costaria un lloguer. Volem tenir totes les opcions sobre la taula abans de decidir.
RdR: Quan es notaran els canvis en el manteniment, neteja i millora a la via pública?
L.T.: De la neteja parlarem amb Urbaser, de manteniment volem mirar de fer algun contracte plurianual perquè una empresa s’encarregui d’asfaltats i voreres i la resta a partir que tinguem nou pressupost. Hem de mirar què hi ha per poder dotar de més recursos a la brigada.
“Espero que aquest mandat puguem veure començar les obres de la Ronda Nord”
RdR: Veurem la Ronda Nord en aquest mandat?
L.T.: No
RdR: Veurem començar les obres?
L.T.: Espero que sí. Al setembre venen els tècnics de l’AMB per presentar-nos el Pla Director Urbanístic Metropolità (PDU) i tindrem l’oportunitat de fer les modificacions pertinents per incloure la Ronda Nord. El que sí hem vist és que difícilment la podrem fer arribar fins a la rotonda de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, que és el que ens hagués agradat. Comportaria massa terreny de Montcada i afectació a la zona de Mas Duran. Així que segurament caldrà fer-la baixar pel carrer Mercè. Seria una solució amb molt poc impacte i que igualment permetrà reduir el trànsit pels carrers Tamarit, Sant Jaume i Rambla Sant Jordi.
RdR: Heu anunciat que voleu presentar el PAM a l’octubre o novembre. A més de la Ronda Nord quins altres projectes amb segell propi del nou govern hi haurà?
L.T.: Inclourem tota la reforma del carrer Balmes, des de Maragall fins al carrer Montcada. També el pavelló, que com hem comentat no es farà on estava previst. I tota la remodelació del centre. Tinc pendent reunir-me amb el Mercadona per saber quan deixa l’espai del Mercat i allà hi posarem els serveis d’atenció a la ciutadania centralitzats, farem un sanejament de l’aparcament i a dalt reformarem l’entorn, des del Parc dels Mestres fins a la Plaça del Molí, que la volem més amable. També finalitzarem la reforma del poliesportiu i hem demanat un estudi a la Diputació per veure si es pot fer una pista d’atletisme de 400 metres on hi ha l’actual. La resta de propostes dependran del pressupost.