Mamicria: “Volem recuperar la tribu perquèla maternitat és molt solitària”
L’entitat Mamicria celebra 10 anys renovant la junta, recuperant les trobades presencials i amb el mateix esperit inicial de ser un grup de suport, una tribu on les mares se sentin acompanyades per iguals. Parlem del passat i el futur i de la festa que celebraran aquest dissabte amb la secretària sortint, Eva Morte, i qui la relleva en el càrrec, Vanessa Tudela
Revista de Ripollet: Dissabte celebració popular dels 10 anys de Mamicria de 10.30 a 13h a la plaça del Molí. Què hi trobarem?
Eva Morte: Fem aquesta celebració pel 10è aniversari i hi haurà un arbre on es podran penjar les vivències i els records compartits durant aquest temps. A més també hi haurà un espai de joc per als petits, un mercat d’intercanvi i venda de productes perquè els infants més grans de Mamicria aprenguin a “desapegar-se” de les seves joguines o altres objectes. Jo oferiré un taller de reflexologia podal per ensenyar com ajudar als infants en cas de malalties, per relaxar-los o per ajudar a dormir-los.
RdR: A la festa es llegirà un manifest per explicar aquest punt i seguit a l’entitat.
Vanessa Tudela: Sí, serà un manifest que explicarà el relleu i la reactivació. Mamicria té molt bagatge al poble però amb la COVID van quedar aturades les trobades presencials i la festa vol servir per fer una retrobada amb tota la gent que hi ha participat. I també donar-nos a conèixer a la nova generació, perquè això és del poble, que ja estava funcionant i que recuperem les accions en persona. I el manifest vol explicar el relleu a la junta, un acomiadament a les persones que hi havia i una benvinguda a les noves.
RdR: Com valoreu la feina feta en aquests 10 anys?
E.M.: Creiem que ha estat molt positiu, que ha servit d’ajuda per a totes les mares i famílies trobar un espai de respecte, de confiança i solidaritat on poder compartir la seva experiència dins una criança respectuosa, sense crits, una manera de fer diferent a la que vam rebre altres generacions. I donar aquesta mirada respectuosa crec que era molt necessari i també oferir suport a les mares que volien fer una cosa diferent, per exemple l’alletament matern que no fa tants anys no estava tan instaurat com ara.
RdR: La imatge de l’alletament matern ha canviat molt en aquest temps.
E.M.: Ha canviat moltíssim, quan vam començar calia fer-lo visible. Recordo que aquí a Ripollet vam fer una setmana de l’alletament matern i vam organitzar una exposició al Centre Cultural on vam recollir fotos de diferents mares donant el pit i va ser tota una experiència. Tenim un record molt bonic d’aquella activitat.
RdR: També hi ha hagut millores en les mesures de conciliació però encara és vigent la crítica “vivim per treballar, no per conciliar” que fèieu com a grup fa una dècada.
E.M.: És cert que s’han aconseguit algunes coses però segueix sent molt complicat, aquesta societat no permet fer una criança totalment lliure, ens empeny a dedicar-nos 100% a la criança o al treball. Has de fer renúncies, no es facilita la conciliació i malauradament moltes de les famílies no poden renunciar al treball i la part familiar queda més despenjada.
RdR: Quins projectes voleu iniciar a partir d’ara?
V.T.: El principal objectiu és fer una mica de tribu perquè la cosa està molt aturada. Necessitem recuperar la tribu que hi havia. Volem fer tribu perquè la maternitat és molt solitària i ens sembla molt interessant recuperar l’espai on poder posar en comú els dubtes, les experiències i les coses del dia a dia. És psicològicament molt beneficiós.
RdR: Ja heu reiniciat les trobades presencials?
V.T.: Sí, les fem al local de Els Solets, al carrer del Sol, els dimarts i hem començat a primera hora de la tarda, però mirarem quan va millor a totes. I considerem que és molt important perquè sobretot els últims mesos d’embaràs i els primers mesos de criança la mare necessita un espai on poder parlar amb tranquil·litat. Un espai on totes estiguin en el mateix vaixell, un grup de suport entre iguals és vida. Així que volem recuperar el grup i a mesura que vagin sorgint necessitats ja anirem fent camí. Anirem escoltant i veurem que surt, com deia l’Eva ara l’alletament està molt més normalitzat que quan elles van començar però sorgiran altres temes o preocupacions compartides, segur.
RdR: Fins ara funcionava a distància?
E.M.: Estava funcionant el grup de WhatsApp de Mamicria des del confinament i s’han anat incorporant famílies però no és el mateix. Falta l’escalfor de la trobada personal, el caliu perquè de fet segueixes llegint el grup en soledat a casa. En el grup acaben sent consultes més d’emergència o de coses concretes però en persones trobes altres respostes i pots compartir altres aspectes del dia a dia.
V.T.: Es perd molt pel camí. La trobada en persona permet parlar des de la tranquil·litat no només quan hi ha un dubte concret. Moltes vegades només parlar ja alleuja i cuidar-se una mateixa com a mare també és molt important i molt sovint no sabem com fer-ho.
RdR: Com us poden contactar?
V.T.: A través del correu electrònic. Ens poden enviar un missatge a mamicria.ripollet@gmail.com i que ens diguin el nom i si no poden a l’hora de les trobades que ens ho facin saber.
RdR: La reactivació de l’entitat coincideix amb l’aparició de Xarxa de la Primera Infància. Què és?
V.T.: Surt d’una de les branques de cures de Populus Labora i vol donar visibilitat a les activitats per a infants de 0 a 7 anys perquè sabem que hi ha moltes propostes a partir dels 3 o els 5 anys però per a més petits costa més trobar activitats per gaudir-les en família. S’han programat activitats mensuals, el mes passat es va fer una trobada per parlar de l’adaptació al setembre i va tenir molt bona acollida. Ara farem la trobada de Mamicria i al desembre hi haurà una altra de Nadal. La intenció és fer xarxa amb els espais, entitats i serveis que ja hi ha al poble, sense crear-ne res nou però donant-los visibilitat.
Fotografia: Mamicria