Ajuda'ns a poder seguir fent la Revista de Ripollet. Oferim un mitjà gratuït però fer informació local no és gratis. Si pots, col·labora.
Cercle de prat instal·lat al Torrent Tortuguer // DR
La regidoria de medi ambient es proposa treballar per demanar, conjuntament amb altres ajuntaments, que el Mas Duran sigui reconegut com un espai natural. Malgrat estar fonamentalment en el terme municipal de Montcada la seva proximitat amb el nostre municipi i la seva riquesa natural el situen entre les prioritats pel regidor de medi ambient, Ramiro Moldes. Una prioritat on també es troben el projecte, ja en marxa, d’estudi de les pudors i la recuperació del riu Ripoll. En relació al riu la regidoria té previst començar a buscar altres espais on poder traslladar els horts que hi ha a la llera. “Volem que segueixi havent horts però sabem que la seva ubicació actual no és l’adequada”, explica Moldes, que es mostra molest pel fet que “l’ACA no té Ripollet en el mapa, no som una prioritat, no ens contemplen ni a curt ni a llarg termini”. Ho va comprovar fa una setmana en una trobada per tractar el projecte de recuperació del riu al seu pas pel nostre municipi. La intenció és tornar al projecte de recuperació integral que es va aprovar fa sis anys, malgrat que s’executi en diverses fases i aconseguir una neteja més urgent de la llera, però de moment la resposta és negativa en ambdós projectes i per això Moldes explica que “cada porta que se’ns tanqui anirem a trucar a una altra, no ens aturarem aquí”.
Però més enllà dels projectes de futur medi ambient es troba en aquests moments realitzant un canvi important a les zones verdes del municipi. Fent de la necessitat virtut arrel de l’aturada del reg per aspersió degut al brot de legionel•losi d’ara fa un any es va decidir substituir el reg progressivament per degoteig i al mateix temps fomentar la vegetació mediterrània.
Espais verds autòctons
“La intenció es mantenir els parcs amb l’herba pròpia sense reg, no gespa i anar afegint petits espais de zona arbustiva amb degoteig”, explica la tècnica Rosa Moragas. Ara s’ha iniciat el procés de substitució del sistema de reg, que va lent per la manca de recursos, i això ha provocat que algunes zones quedessin més grogues de l’habitual aquest estiu. Per sensibilitzar del canvi i també per observar quina és la vegetació pròpia ja fa mesos que s’han habilitat cercles de prat experimentals. S’hi han habilitat quatre zones, limitades amb estaques, on no es fa cap tractament de manera que la vegetació i la fauna petita creixen lliures i adaptant-se també a les diferents estacions. Un d’aquests espais és el bosc antic dels Pinetons i els altres s’han ubicat al parc del Riu Ripoll, al del Torrent Tortuguer i també en uns antics camps agrícoles prop dels Pinetons. “És relativament nou als parcs però a la Casa Natura fa molts anys que ho fem, el nostre jardí s’ha desenvolupat així, l’herba del sòl i arbres no s’han tractat i ara el resultat és força interessant”, apunta Moragas. Es tracta d’una aposta més sostenible i al mateix temps que pot ajudar a mostrar i gaudir del nostre entorn natural propi. Segueix aquesta mateixa filosofia el projecte de l’Om del Martinet. Un arbre que va ser traslladat al parc Carles Ferré per tal de conservar-lo a mode d’escultura de natura morta. Escolars i veïns han pogut observar així el procés de degradació fruit del funcionament de l’ecosistema intern de l’arbre mort que han fet proliferar darrerament fongs de grans dimensions.
Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies