Menys d’un 9% dels veïns sortien de Ripollet durant el confinament total
En una setmana normal es mouen per l’àrea
metropolitana més de sis milions de vehicles. Segons les dades facilitades pel
Servei Català de Trànsit durant les setmanes de confinament total aquesta xifra
es va reduir en gairebé un 85%, movent-se menys d’un milió de vehicles.
Aquesta reducció es fa evident encara mirant la C-58 al seu pas pel nostre municipi.
Han desaparegut els col·lapses que es produïen varies vegades cada dia i el
trànsit és ara molt més baix.
A Ripollet cada dia, en condicions normals, sortien del municipi per anar estudiar o treballar un de cada tres veïns. El canvi amb el confinament ha estat molt evident. I ara també quantificable. L’Institut Nacional d’Estadística espanyol (INE) ha publicat informació sobre la mobilitat quotidiana durant l’estat d’alarma. Es tracta de les dades obtingudes a través del rastreig dels telèfons mòbils. En concret s’analitza el posicionament del 80% dels mòbils, els que operen amb les tres principals companyies: Orange, Telefónica i Vodafone. Observen quants mòbils estan durant més de dues hores fora del municipi de residència entre les 10 i les 16h, establint aquest com horari habitual de treball, per monitoritzar la mobilitat.
D’aquestes dades es desprèn que durant les primeres setmanes de confinament només sortien de Ripollet un 10% dels veïns. Quan es va entrar en el confinament total la xifra va baixar al 8,5%, és a dir per sota de la mitjana espanyola que es va mantenir per sobre del 9%.
També s’observen les destinacions
L’estudi també analitza les destinacions. Ho fa establint una àrees de població d’entre 5.000 i 50.000 habitants que no sempre corresponen amb els límits dels termes municipals. No s’observen canvis significatius en els llocs però si que es redueixen les àrees on van més de 100 ripolletencs, que és el llindar establert per dibuixar els fluxos. Si al novembre hi havia una dotzena d’àrees que superaven aquest llindar, ara només ho fan les tres que corresponen als pobles veïns, Cerdanyola, Montcada i Barberà.
El govern està utilitzant la informació obtinguda de prop de 40 milions de telèfons mòbils per controlar el compliment del confinament. Les dades actuals es comparen amb les que es van registrar entre el 18 i el 21 de novembre de l’any passat, que va ser la primera vegada que es va fer un rastreig massiu a Espanya. En ambdós casos es tracta, segons el govern, de dades anònimes i agregades, és a dir, no es relacionen les dades del rastreig amb els números de telèfon.