Més de 2.600 veïns s’han contagiat de coronavirus durant el primer any

A finals de 2019, van començar a aparèixer a la Xina els primers casos d’una pneumònia d’origen viral. Poc després es coneixeria que l’origen d’aquella malaltia era un nou coronavirus. Tot quedava molt llunyà però poc a poc es van anar detectant els primers casos en altres països, també Espanya. No va ser fins l’11 de març de 2020 que l’Organització Mundial de la Salut va declarar que la Covid-19 es podia considerar una pandèmia. A Catalunya, el divendres 13 de març els alumnes d’escoles, instituts i universitats ja no van assistir a les classes, la Generalitat va ordenar el tancament dels centres educatius. L’endemà, 14 de març, l’Estat espanyol decretava l’estat d’alarma a tot el país i ordenava el confinament domiciliari per fer front a l’expansió d’un virus que cada vegada afectava a més persones.
Un any després que es decretés el confinament, la pandèmia ja ha tingut tres onades de contagis. En un any hi ha hagut més de 117 milions de contagis i han perdut la vida més de 2.600.000 persones a tot el món. A Ripollet, en tot un any, s’han contagiat 2.615 veïns. Segurament aquesta xifra sigui més alta, ja que durant els primers mesos, les proves diagnòstiques només es feien als casos més greus. També cal lamentar la mort de 59 veïns, les xifres més altes de mortalitat per Covid-19 al municipi es van assolir durant la primera onada (17 i 12 defuncions respectivament als mesos de març i abril). I malgrat que es van detectar molts més contagis durant la segona i tercera onada, el número de defuncions no va arribar als nivells de la passada primavera (6 defuncions entre octubre i novembre i 12 defuncions entre desembre i gener).
La dada per a l’optimisme, i que fa un any es veia com a impensable, és l’arribada de la vacuna. Ja s’han aprovat diverses vacunes i en camí està l’aprovació de nous vaccins. Les entregues de dosis són menors a les esperades però la campanya de vacunació avança. Al municipi, en data del 8 de març, s’havien administrat 2.413 primeres dosis i 673 segones dosis.
Les conseqüències de la pandèmia
La saturació dels centres hospitalaris al llarg d’aquests dotze mesos i la mobilització dels recursos sanitaris cap a la detecció de nous casos i vacunació està afectant al funcionament habitual del sistema sanitari, ja de per si debilitat per les retallades.
Més enllà de l’àmbit sanitari, la pandèmia també està causant importants conseqüències en l’economia. Els ERTO encara continuen vigents i algunes empreses ja han començat a tancar les seves portes. Un any després del confinament, l’atur al municipi ha augmentat fins als 3.143 aturats. Són 651 persones aturades més que al febrer de 2020, un creixement del 26,1% en tot un any. És la pitjor dada de l’atur al municipi des de l’abril de 2016, quan hi havia 3.179 persones aturades.