Més enllà d’una residència, un centre de serveis per a la Gent Gran

Les primeres dues xerrades obertes del procés participatiu per la residència van reunir a l’escola Pinetons unes cinquanta persones. Després de visitar els terrenys on s’instal·larà l’equipament la sessió va començar parlant del continent. L’arquitecte Marc Obradó va apuntar que els edificis que es facin caldria que fossin oberts a la ciutat i sostenibles o inclús generadors d’energia. En Jordi Fortuny, arquitecte municipal, va assenyalar que la ubicació és bona i que els terrenys no presenten cap limitació pel que fa a qualificació ni alçades. Sí va recordar que en el nou projecte haurà de tenir en compte que ja es va fer un forat pels fonaments de la residència i que després es va tapar.
En la segona part de la trobada es va parlar del contingut. Van participar quatre responsables de serveis per a la Gent Gran i la dependència de l’empresa Suara, la mateixa que porta a terme el procés participatiu: Cristina Paton, directora de la residència, centre de dia i casal de Trinitat Nova; Antònia Martínez, directora dels pisos tutelats de Rubí; Francisco Fernández, coordinador del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de Ripollet, i Adela Martínez, directora del Centre de Dia Can Vargas. Van explicar en que consisteixen serveis com l’atenció domiciliària o els pisos tutelats assenyalant que les necessitats de la gent gran no són només de places de residència. En aquesta línia Adela Martínez va concretar que habitualment es tracta de necessitats progressives, primer cal ajuda a la llar o atenció domiciliària, després un centre de dia i potser finalment residència.
Des de la presentació del procés participatiu s’ha volgut deixar clar que no només s’està parlant d’una residència i aquestes dues primeres xerrades han insistit en aquesta idea. Però això tampoc és cap novetat. Ja al 2002 el ple municipal aprovava el reglament del futur centre d’atenció a la gent gran i contemplava 120 places de residència, un centre de dia amb un mínim de 32 places i també un mínim de 15 habitatges tutelats. Cinc anys després el projecte adjudicat a l’empresa Sergesa es presentava amb 144 places de residència assistida, de les quals només 100 de públiques, i 32 places de centre de dia. En una segona fase estava previst un centre de dia de 200 places, un centre sociosanitari i es reservava espai per construir 50 pisos tutelats de lloguer. Hores d’ara encara no s’ha entrat a debatre sobre quina és la necessitat de places de residència, els serveis concrets que hauria de tenir l’equipament, ni la dimensió dels mateixos.
.