Més plaques fotovoltaiques i més eficiència energètica: el consistori presenta el Pla de Transició Energètica
El consistori va presentar el passat dilluns 27 de març el Pla de Transició Energètica de Ripollet, un pla on es detallen les accions a dur a terme durant els propers anys per tal de millorar l’eficiència energètica i implementar les energies renovables als edificis municipals.
Els enginyers municipals encarregats de treballar en el pla van explicar les actuacions que ja s’han dut a terme però també aquelles que hi ha planificades durant els propers mesos. Així, van destacar l’ús de vehicles elèctrics per part de personal del consistori i la necessitat d’instal·lar més punts de recàrrega a la via pública. En aquest sentit hi ha planificada la instal·lació de tres estacions de recàrrega a la via pública, una altra més alimentada amb energia solar i 6 punts de recàrrega bidireccionals en equipaments municipals.
Pel que fa a eficiència energètica, el pla destaca que des que es va instal·lar un sistema informàtic per controlar el consum real dels equipaments municipals, s’ha estalviat un 83% per optimització de la potència contractada. També s’està renovant progressivament l’enllumenat d’equipaments públics i de fanals a la via pública per tecnologia LED i la intenció és en els propers mesos poder arribar a substituir més d’un miler de punts de llum en diferents zones del municipi.
La generació d’energia renovable, un dels objectius del pla
En quant a la generació d’energia renovable, s’ha fet una anàlisi de les necessitats dels diferents equipaments municipals i s’ha prioritzat la instal·lació de plaques solars al futur Viver d’Empreses, al Poliesportiu, a l’Escola Ginesta i al Mercat Municipal, amb projectes “bastant avançats”. Tot i així la intenció es continuar amb la instal·lació de plaques solars a sis espais més, que donarien energia als diferents equipaments.
La tinenta d’alcaldia, Pilar Castillejo, va destacar que a Ripollet “tenim molt potencial de generació d’energia verda, amb moltes cobertes d’equipaments disponibles” però tot i així el projecte “requereix d’inversions importants”. Per la seva part, Txell Caler, regidora de Desenvolupament Econòmic, va explicar que durant aquest temps s’ha estat donant consultoria energètica a les empreses de Ripollet, “hem analitzat el que necessiten i com es pot millorar l’eficiència energètica”.
L’acte també va comptar amb la presència de Mireia Boya, Directora General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya. Boya va assumir que per arribar al 27% de la reducció de les emissions cal que “les administracions tinguin la seva part de responsabilitat” i que és per això que des de la Generalitat s’estan publicant ajudes i subvencions a particulars, empreses i ens locals. A més, Boya també va explicar que la Generalitat vol tirar endavant el mateix projecte de cobertes energètiques per als equipaments de la pròpia Generalitat però que també puguin abastir els edificis del voltant.