Microscopi: L’electricitat és un dret, no un negoci

Els continus talls de llum a Ripollet des de fa mesos és un tema que ens està afectant cada vegada més a totes les veïnes, sobretot als col·lectius més vulnerables, persones dependents, amb mobilitat reduïda, joves estudiants i ciutadanes que teletreballen, i a comerciants que han hagut d’estar parats de forma ininterrompuda. I a aquesta situació, li sumem la criminal pujada del preu de la llum que, com sempre, afecta de forma majoritària a les classes més vulnerables i a les classes treballadores, ja que la llum és un subministrament bàsic que hauria de formar part del dret a unes condicions de vida dignes.
Perdem qualitat de vida al mateix temps que les elèctriques sumen beneficis, perquè la finalitat d’aquestes empreses no és el servei a les persones, sinó al servei del capitalisme.
Històricament, l’actual model del mercat elèctric té el seu origen en la política dels sectors estratègics de l’economia a empresaris afins a la dictadura franquista, deixant a les seves mans el preu de l’electricitat, i potenciant una autèntica autoregulació que generava enormes beneficis, que aviat la banca també va voler obtenir, invertint en les elèctriques. I així, es va crear el llaç entre les elèctriques i el capital financer.
Arribem a Endesa, una empresa pública des dels inicis, i amb l’objectiu d’estendre la xarxa de distribució i enfortir el subministrament, diversificant els mètodes de producció i convertint-se en una empresa pública rentable, que aviat fou privatitzada i regalada als capitalistes. I així comencem a entendre que el preu de la llum vingui marcat, entre d’altres aspectes, per la situació de domini de l’oligopoli energètic espanyol, i des del passat 1 de juny, per l’energia més cara, el gas.
I així és com l’accés a l’energia, com a dret essencial, es veu amenaçat pel model especulatiu, que de nou, reafirma la manipulació a la qual ens sotmet el poder polític espanyol junt amb les elèctriques.
Davant d’aquesta situació, i la mala atenció informativa a persones i Ajuntament, continuarem reclamant a autoritats catalanes, espanyoles i europees, que facin ús de les seves competències per sancionar aquestes conductes de les empreses elèctriques.
La nostra resposta és clara: treballem per la transformació verda, transitant cap a un model energètic renovable i garantint que els drets bàsics no tinguin classes socials.
Núria Chaves – Decidim Ripollet
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors