Microscopi: L’espai públic al servei de les persones

Iniciem un nou curs post pandèmia, una pandèmia que ens ha fet valorar la vida als carrers, el comerç de proximitat i la mobilitat sostenible. I això ens fa repensar quina classe de ciutat volem ser, i redirigir la mirada per anteposar les persones als cotxes. Perquè quan més caminables són les ciutats, majors els lligams que es creen entre els diversos agents que la formem.
Transformar la via urbana en zona de vianants significa que els infants i adolescents reforcin les seves relacions socials mentre van a peu a les escoles i instituts, que es fomenti l’exercici i l’esport, que es disminueixi la contaminació, que donem suport al petit comerç i que s’augmenti la qualitat de vida de les persones.
Però també és cert que sense un pla integral, que plantegi alternatives als canvis de tendències, aquests beneficis poden diluir-se. És per aquest motiu que a Decidim estem treballant en aquest replantejament de la nostra ciutat, amb un model més amable i de tràfic restringit, que permeti compartir usos, que resolgui el problema d’aparcaments i estudïi noves zones fora del centre, impulsant la pacificació del nucli de la ciutat, amb el pla de mobilitat de la zona centre, que pretén posar les persones al centre i endreçar la convivència entre vianants i cotxes.
És important compartir els motius que ens porten a defensar aquesta política de mobilitat més sostenible:
- Les persones han de tenir prioritat en la ocupació dels carrers: redistribució dels espais en funció dels usuaris i usos.
- Donar suport als negocis dels barris. Pacificar afavoreix la creació d’espais més amables, que ens conviden a passejar i ens acosten al comerç local des d’una altre perspectiva.
- Eliminar el trànsit en el centre és una via necessària per la millora de la qualitat de vida de les persones: permetrà la reducció de la petjada ecològica i la disminució de la contaminació acústica.
La nostra linea és clara: volem una ciutat el disseny de la qual posi a les persones al centre, millorant la qualitat medioambiental de l’espai públic, impulsant un model transformador que afavoreixi l’activació social, associativa, econòmica, cultural i esportiva. Volem una ciutat feminista.
Núria Chaves – Decidim Ripollet
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors.