Microscopi: Rescatar els serveis públics
Les pressions gegantines que fa el sistema capitalista per poder fer negoci amb tot, inclosos els drets a l’alimentació, a la sanitat, a l’accés a l’aigua, a la informació, a l’educació, la banca pública, la gestió dels residus, etc, ha comportat un seguit d’abusos que han fet reaccionar arreu del món tant a dirigents polítics com a moviments socials.
L’accés als serveis públics per part de les persones és la garantia de la lluita per la igualtat. El contrari és la desigualtat, els milers de milions per subvencionar la banca privada, la ingent quantitat de recursos sanitaris públics que s’injecten als grups hospitalaris privats, les subvencions a escoles d’elit, les grans infraestructures hidrològiques que es construeixen amb diner públic, per que facin negoci les grans empreses amb un bé com l’aigua que és de tots.
Els serveis públics no poden ser un negoci, han de ser respectuosos amb els drets humans: dret a l’educació, a la sanitat, a l’accés a l’aigua, etc. (Declaració Universal dels Drets Humans signada per tots els estats). Convertir en especulació econòmica aquests drets és en primer lloc desvirtuar-los i en segon lloc suposa, a la pràctica, aixecar un mur per tal que només el puguin franquejar els qui s’ho puguin pagar, i actuar sense controls públics reals.
Els que ens han governat fins ara porten fent campanya pro-privatització des dels anys 70 del segle passat. La propaganda amb la qual venen el seu perniciós producte, resa sobre l’eficàcia de l’empresa privada i la millor gestió econòmica. La realitat és una altra, mirem Ripollet per exemple: qui empudega i intoxica l’aire és l’empresa privada de l’ecoparc que vetlla per la rendibilitat i no pel bé públic. Voleu que parlem de l’Hospital Taulí ? I de la neteja viària i la legionel·losi?
El cert és que els càlculs econòmics donen un 25% d’estalvi a la gestió pública, que ha de ser controlada pels usuaris i els poders públics i que ha de mirar únicament pel servei amb les mides d’optimització que calguin.
I els treballador actuals d’aquestes empreses? Hauran de ser absorbits per les noves empreses públiques que es creïn. No començarem pas perjudicant els de sempre.
Si volem uns serveis de qualitat, cal que siguin públics, els paguem entre tots. Si volem que funcionin millor, hem de reclamar el seu control i no tenir mandra i escriure les queixes cada vegada que som víctimes d’un incompliment.
Jacint Padró – Decidim
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors