Nou curs i pitjor situació a les escoles, més alumnes a les aules i mateixos mestres

Les vacances d’estiu arriben al punt i final definitiu amb la tornada a les aules dels estudiants. Aquesta setmana més de 6.500 alumnes tornen a classe al nostre municipi. Com a la resta de Catalunya són més alumnes que el curs anterior malgrat que la plantilla de docents es manté congelada.
No hi ha novetats pel que fa al calendari. Avui dijous comencen els alumnes d’infantil i primària i divendres ho fan els de secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà. Els darrers en començar seran els universitaris i els estudiants de cicles formatius de grau superior. Després de les vacances de Nadal el següent descans no arribarà fins el 12 d’abril, quan començaran les de la Setmana Santa.
Com cada estiu l’Ajuntament ha aprofitat les vacances d’estiu per dur a terme obres de manteniment i millora als centres escolars. A l’escola Tatché s’ha adequat un espai per atendre l’alumnat amb suport d’educació especial, a l’escola Martinet s’ha canviat el terra del menjador i s’han fet obres al pati per evitar que el fang surti al carrer, a l’escola Escursell s’ha dut a terme la primera fase de l’adequació del clavegueram i finalment a l’escola Tiana s’han fet treballs en una canonada d’aigües i s’ha adequat la sala de mestres.
Pel que fa als programes especials del Departament per aquest curs destaca un pla intensiu de millora al primer curs de l’ESO. Una mesura específica per tal de millorar les competències bàsiques dels alumnes amb dificultats. Per altra banda l’aposta de fa uns anys per a la implantació d’ordinadors a les aules ha quedat en l’oblit i en canvi augmenta el nombre de centres que comencen a implantar més continguts en anglès.
Augment d’alumnes
El creixement d’alumnes al municipi es manté. Si ve és cert que enguany comencen P3 62 alumnes menys que l’any passat també és cert que només a infantil i primària el nombre total d’escolars augmenta en 88. Segons les dades de matriculació facilitades per l’Ajuntament, ja que pot haver canvis per matriculacions de darrera hora, es distribueixen entre les vuit escoles públiques i les tres concertades de Ripollet 4.306 alumnes.
Més alumnes i mateixos professors. Encara no s’han tancat les plantilles locals, l’any passat hi havia 366 docents entre escoles i instituts, però segons el Departament aquest nou curs es manté el nombre de professors. Les mateixes xifres indiquen que en els darrers cinc anys s’ha passat de tenir un docent per cada 19 alumnes a tenir-ne un per cada 24 (resultat de dividir el total d’alumnes entre el total de professors).
Més escolars i per tant aules més plenes, augmenten les que tindran 27 alumnes. No s’obren aquest curs noves aules provisionals al municipi però les que ja hi havia continuen avançant.
I precisament és el futur el que preocupa. Un futur cada cop més proper. Enguany faran ESO 1.397 alumnes, l’any vinent seran 73 alumnes més i en el curs 2015-2016 (quan arribi a l’institut la primera promoció de l’escola Pinetons) seran 144 més que aquest curs. Cal buscar nous espais i en els tres instituts públics actuals no hi sobren. El problema arribarà i per quedar-s’hi.
Malgrat que enguany es redueix el nombre d’alumnes que entra a P3 les previsions fetes per l’Idescat indiquen que en 2021 la població entre 3 i 17 anys al Vallès Occidental serà de 161.825 persones, és a dir 3.487 més que les previstes en 2015.
Més formació professional
Un altre canvi que s’observa arreu de Catalunya és l’augment d’alumnes de mòduls formatius. L’alta taxa d’atur juvenil fa que molts joves optin per seguir formant-se o fins i tot tornar a estudiar i la precarietat laboral també porta als estudiants a cursar estudis més instrumentals.
Segons les dades facilitades pel Departament d’Ensenyament fa 10 anys el nombre d’alumnes de batxillerat era semblant al d’aquest curs, 87.469, però els que estudiaven formació professional eren molts menys que ara, 34.131 per 58.164.
Al nostre municipi hi ha dos instituts que ofereixen cicles formatius. A l’institut Lluís Companys s’hi ofereixen el de grau mitjà d’atenció a persones en situació de dependència i el de grau superior d’educació infantil.
Al Palau Ausit es fan els cicles de grau mitjà de gestió administrativa, electromecànica de vehicles automòbils, instal·lacions elèctriques i automàtiques i manteniment electromecànic. També els de grau superior d’administració i finances, automoció, automatització i robòtica industrial i mecatrònica industrial a més del programa de qualificació professional inicial d’auxiliar de manteniment i muntatges d’instal·lacions elèctriques i d’aigua i gas.