Proud: ‘Se segueixen cometent actes homòfobs o l’insult fàcil i cal treballar-ho’

D’ençà que va començar el mandat de José María Osuna com alcalde de Ripollet les polítiques LGTBI es van potenciar. Gràcies a la tasca de Fran Sánchez s’ha treballat molt en la millora i visualització dels drets d’aquest col·lectiu. Però la pregunta és: Si es canvia de govern, aquestes polítiques seguiran? D’aquesta pregunta va néixer el projecte Proud Ripollet. Ara per ara és un canal a les xarxes socials on apropar-se i conèixer sobre LGTBI però a la llarga espera ser la primera entitat d’un col·lectiu que cada cop més s’està fent escoltar amb més força.
.
Revista de Ripollet: Què és Proud Ripollet?
Proud Ripollet: Avui en dia no és una entitat. Falta gent i crear estatuts però la idea és ser la primera entitat LGTBI de Ripollet. Ara per ara és un canal informatiu i educatiu en el qual es pengen notícies, s’informa d’afers en l’àmbit regional i internacional però sobretot en l’àmbit local. Coses que s’han fet o es faran sobre la comunitat LGTBI que lluita pels seus drets, la igualtat i sobretot visualitzar.
.
RdR: Com neix la idea?
P.R: Jo participava en una entitat a Barcelona, el FAGC, on també hi ha el Fran Sànchez, el regidor de polítiques LGTBI, però vaig deixar-ho. Llavors vaig pensar que l’Ajuntament fa molt pels drets de la comunitat però tot aquest moviment no deixa d’estar relacionat amb un partit polític. El dubte és, si aquest govern deixa l’Ajuntament, la lluita seguirà? Potser una entitat que estigués fora del panorama polític podia ser la solució per vetllar pel compliment dels seus drets.
.
RdR: Ara és un canal però quins són els primers passos del projecte?
P.R: És molt jove, farà dues setmanes que va néixer. El primer pas és donar-se a conèixer. Que la gent de Ripollet conegui que hi ha un lloc on poden contactar si tenen un dubte sobre educació sexual, VIH entre altres dubtes similars. Quan busques informació tot et porta a Barcelona i es fa molt pesat. Que la gent sàpiga que estem per ells.
.
RdR: Quins objectius planteges?
P.R: L’objectiu és estar present en tots els actes que es facin a Ripollet. Al final l’homofòbia neix de la societat. Per exemple un acte esportiu, una festa, un acte cultural… Poden haver-hi situacions que esdevinguin homòfobes. Sobretot ser el referent de la comunitat LGTBI de Ripollet i fer xarxa amb altres col·lectius de Barcelona, Terrassa, Sabadell.
.
RdR: El 28 de juny és el dia del LGTBI. Fa poc que s’ha format Proud Ripollet però ja s’ha pensat alguna activitat per aquell dia?
P.R: Els actes de Ripollet se celebraran dies després perquè no coincideixin amb la manifestació de Barcelona. Si en aquest temps aconseguim contactar amb l’Ajuntament, es pot fer alguna cosa senzilla. A llarg termini estaria bé organitzar el ‘Pride’ al poble.
.
RdR: Quin tipus d’activitats caldria fer?
S.S: Hi ha molt poca educació sexual. Quan tu preguntes que és una persona intersexual o transgènere… hi ha molt cacau. Fomentar l’educació sexual en l’àmbit d’escoles i instituts és una bona mesura preventiva per tal que en futur no es produeixin actes homòfobs. Es treballa també l’empatia, el fet que la societat tracti d’empatitzar amb una comunitat que està oprimida però amb això no hi ha prou.
.
RdR: En el tema LGTBI, Ripollet queda molt lluny de Barcelona?
P.R: Sí, perquè avui en dia no hi ha cap entitat al poble. Per exemple, un noi es troba perdut i vol consultar amb algun expert sobre sentiments o situacions viscudes, doncs que no hagin d’anar a Barcelona. I que l’atenció no sigui impersonal. Que ho tingui a prop de casa i pugui anar a fer un cafè. Facilitar les vies a l’educació, informació i ajuda.
.
RdR: Quina és l’opinió de Proud Ripollet sobre les polítiques LGTBI de l’Ajuntament?
P.R: Molt bona. Semblava impensable que a Ripollet s’organitzés una manifestació o el dia de l’orgull. Que vinguessin artistes del nivell de La Prohibida, Que Calor Hace, Soy una Pringada… gent que es mou pel panorama nacional. La veritat és que molt bona. Que es proposin dies per fer proves de l’VIH, la majoria de comerços tenen l’adhesiu de ‘A Ripollet estima com vulguis’, el monument a les víctimes de l’homofòbia… s’està fent molt bé.
.
RdR: Ripollet està prou sensibilitzat?
P.R: No crec que la paraula sigui sensibilització sinó visualització. També depèn d’en quins àmbits et moguis. La societat avança i Ripollet també. Però cal seguir treballant. Se segueixen cometent actes homòfobs o l’insult fàcil i cal treballar-ho. Han de passar moltes generacions i tant de bo això s’erradiqui. Per exemple, no ha estat fins aquesta setmana que l’OMS ha tret de la llista de malalties mentals la transsexualitat, és un pas més.
.
RdR: I la comunitat LGTBI creix?
P.R: No ho sé ben bé però sí que és veritat que s’exposa més. En la festa de l’any passat hi havia molta gent. No tots eren de la comunitat però si ens donen suport, per nosaltres és molt important.
.
RdR: Fa poc va haver un acte de conscienciació.
P.R: Això mateix. El va fer un noi que es diu Xavi i pertany a ‘Parados unidos’. Un dels dissabtes que s’organitza el mercat dels aturats va agafar un cartell, una bandera LGTBI i es va tapar els ulls. En el cartell posava: “Sóc homosexual, jo confio amb tu. Si tu confies amb mi, fes-me una abraçada”. Tot aporta, tot acte per petit que sigui és molt important. Va ser molt maco veure a nens o persones grans acostant-se a fer una abraçada.
.