PsicoAction: ‘El nostre objectiu és que els pacients se sentin orgullosos de venir al psicòleg’

En Marcel Gratacós i el ripolletenc Fran Herruzo són dos joves emprenedors que estan actualment iniciant PsicoAction, un projecte que té com a objectiu oferir, a través de la psicologia, solucions en els diferents àmbits que giren entorn la vida de les persones, ja sigui a nivell particular, relacional, educatiu o, per exemple, empresarial. A partir d’una metodologia pròpia, ambdós psicòlegs avaluen primer el pacient per tal de conèixer-lo al 100%, i així saber quines tècniques o procediments aplicar-li. Molt sovint, acompanyen la teràpia de l’esport; “està demostrat científicament que l’exercici ajuda a sentir-te millor”, expliquen.
Revista de Ripollet: Cal realment tocar fons per acudir al psicòleg?
PsicoAction: Aquesta és una vessant, però no és l’única que defensem nosaltres. Realment no necessites tenir un problema o estar saturat de problemàtiques per tenir la necessitat d’anar al psicòleg. Pots acudir-hi per deixar de fumar o perdre pes, per exemple. Sense tenir una necessitat explícita, pots beneficiar-te de l’ajuda psicològica i viure millor.
RdR: Què aporta cadascú a PsicoAction?
PA: Cadascun de nosaltres té la seva especialització. Ell (Marcel) està especialitzat en un tipus de camp de la psicologia, relacionada amb l’empresa i el món de la clínica, i jo (Fran) més aviat vaig pel camí de la salut i l’esport. Ens hem unit per poder englobar les quatre àrees que tractem.
RdR: De què tracten?
PA: Per una banda, la psicologia clínica tracta problemes vitals, que t’impedeixen continuar amb la teva vida, com pot ser un trastorn d’ansietat, problemes sexuals, fòbies o addiccions.
Per altra banda, tenim la psicologia empresarial: acudim a empreses per tal de fer un anàlisi del seu funcionament i veure quins punts poden millorar, ja sigui de motivació, de lideratge o a nivell personal.
També englobem la psicologia educativa, destinada a escoles i nens. Organitzem xerrades per tractar temes com la sexualitat, l’homofòbia o l’assetjament escolar, així com realitzem teràpies individualitzades, tractant dèficits d’atenció o ajudant a organitzar els nens per tal que treguin profit de l’educació.
Per últim, amb la psicologia esportiva i aplicada a la salut volem també realitzar formacions específiques. Per exemple, formacions a entrenadors, sobretot tractant temes de comunicació.
RdR: Els entrenadors es comuniquen malament amb els jugadors?
P.A: Hi ha de tot. Una de les coses que més ens agrada és gravar els partits amb una càmera i també l’àudio del que diu l’entrenador. Després ho sincronitzem, ho veiem i ho analitzem, per tal de concloure el patró de l’entrenador. És interessant per què pots veure com l’entrenador actua davant l’error d’un jugador. Per exemple, hi ha entrenadors que castiguen, i treuen el jugador del camp.
RdR: A les vostres teràpies hi apliqueu l’esport. Quin és el paper de l’exercici en la psicologia?
PA: Està demostrat científicament que l’esport t’ajuda a sentir-te millor. L’esport et serveix per a gairebé tot. Pensem en temes de drogoaddiccions; molts cops se superen gràcies a l’esport.
La qüestió és deixar de banda l’estil de vida anterior, i adherir-se a un nou estil. En conductes no massa saludables, nosaltres aconsellem canviar l’estil de vida per complet. Si vols deixar de fumar, i només deixes de fumar, potser et costarà. En canvi, si deixes de fumar i, a més, fas esport, el canvi global serà més fàcil.
RdR: Tot sempre sota una metodologia pròpia: KIDAIR. En què es basa?
P.A: Es basa en una forma de treball. Primer de tot, ja sigui a nivell individual com grupal, fem una bona avaluació dels aspectes a millorar i de les característiques principals de cada persona. Hem de conèixer la persona al 100% per tal d’aplicar-li les tècniques i els procediments que fem servir a psicologia de forma totalment adaptada i personalitzada.
RdR: Aquesta metodologia parteix d’una forma de treball ja existent?
P.A: Les nostres teràpies es basaran en el paradigma cognitiu-conductual, però això és aplicable a les tècniques, que van dirigides a aquesta forma de veure la psicologia, predominant a tot Europa. Això no obstant, no ens agradaria que es vinculés PsicoAction amb cognitiu-conductual, ja que realment anem més enllà. Si una tècnica d’una branca de la psicologia funciona, nosaltres l’adaptem. Tenim tots els mecanismes de psicologia que hem après, però a l’hora d’aplicar-ho ho fem de forma adaptada a cada persona.
RdR: I quin és el paper del pacient en tot això?
PA: Nosaltres donem eines, no solucionem problemes. Volem habilitar les persones i donar-los-hi els instruments necessaris per a que pugui afrontar un problema en concret i tots els problemes en general. També ens agradaria que es deixés d’associar la psicologia amb quelcom negatiu. Nosaltres, per exemple, podem ajudar un atleta a assolir els seus objectius.
RdR: Així doncs, està mal vist anar al psicòleg?
PA: Afortunadament, la visió està canviant. La gent, però, encara no diu amb orgull que va al psicòleg. El nostre objectiu és que els pacients estiguin orgullosos d’haver vingut, i que puguin dir que, gràcies a haver acudit al psicòleg, s’han apoderat de certes habilitats que l’ajuden a afrontar els problemes molt millor.
Una psicologia propera
En Fran Herruzo i el Marcel Gratacós disposen de la Doble Menció en Psicologia de la Salut i Psicologia Clínica d’Adults. Cadascun d’ells, a més, s’ha especialitzat en el que més li agrada. Herruzo està cursant el Màster en Psicologia de l’Esport i l’Activitat Física; a més, és entrenador de futbol. Gratacós, en canvi, està estudiant el Màster en Psicologia Clínica i té experiència en psicologia empresarial.
Junts proposen una nova forma de treballar, allunyada dels estereotips i basada en una psicologia propera i adaptada, on els coneixements psicològics s’apliquen de forma personalitzada. El pacient es torna actiu i, a partir d’indicacions, ha d’agafar les regnes de la seva vida. Ell mateix també decideix el lloc on fer la teràpia. “Ens reunim allà on el client se senti més còmode”, expliquen.
.
.