Quatre de cada deu assalariats està afectat per un ERTO

De mica en mica es van sabent més dades sobre l’impacte que la crisi de la COVID-19 està tenint en el mercat laboral i la dimensió de la mesura estrella per evitar els acomiadaments, els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Fins ara coneixíem que més d’un 28% dels treballadors assalariats del Vallès estaven afectats per un ERTO. Ara sabem que a Ripollet la xifra és encara major, un 39,7%.
Quatre de cada deu assalariats del municipi estan en ERTO, un total de 2.424 persones. És la dada que ofereix el Departament de Treball en la primera publicació d’informació per municipis, corresponent al 30 d’abril.
Això situa el nostre municipi com el vuitè amb un percentatge més alt de treballadors en ERTO. Una llista que lideren dos municipis petits (Gallifa i Rellinars) seguits de Sentmenat (50,2%), Castellbisbal (57,7%), Barberà (47,7%), Vacarisses (46,4%) i Castellar (42,9%).
A Ripollet es comptabilitzen 366 expedients. D’aquests 332 s’han tramitat per força major, afecten a 2.040 treballadors.
Indústria, comerç i hostaleria, els sectors més afectats
Pel que fa als sectors, els més afectats són l’hostaleria, les activitats artístiques i d’entreteniment, la informació i comunicació i les activitats financeres i d’assegurances. En totes aquestes seccions econòmiques es troben en ERTO tots els treballadors assalariats locals. De fet, en alguns d’aquests sectors sorprèn hi ha registrats en l’estadística més treballadors en ERTO a 30 d’abril que assalariats hi havia a 31 de març. Cal assenyalar també que es tracta de sectors amb un alt nombre de treballadors autònoms, que no es podien acollir a ERTO. Excepte en l’hostaleria, on hi ha 178, a la resta hi ha més autònoms que assalariats.
Entre les dades destaca l’alta afectació entre les activitats sanitàries i serveis socials. Hi ha registrades 98 persones en ERTO, més de la meitat del total d’assalariades. Per la seva banda, la construcció i el transport i emmagatzematge superen el 40%. També ho fa la indústria, que amb 697, un 47%, és el sector que més treballadors té en ERTO en termes absoluts.
No és tan alt el percentatge en el sector del comerç a l’engròs i al detall malgrat que l’afectació pel tancament ha estat enorme. Hi ha 456 treballadors en ERTO dels més de 1.220 que hi ha assalariats, un 37,25%. Això es deu a que les botigues de productes essencials i supermercats han continuat oberts. I també a que la majoria dels petits comerciants són autònoms i no es podien acollir als ERTOs. De fet el comerç és el sector que compta amb més treballadors autònoms al municipi, 489.
Com a fet anecdòtic cal assenyalar que només hi ha una secció econòmica que tenint assalariats al municipi no en té cap afectat per un ERTO. Es tracta de la que agrupa a l’Administració Pública i Defensa i Seguretat Social. A finals de març s’hi comptabilitzaven més de 300 treballadors al municipi, entre ells, els de l’Ajuntament de Ripollet i a finals d’abril no tenia registrat cap ERTO. Pel que fa al consistori cal recordar que sí va fer un ERTO a la majoria de la plantilla de l’empresa pública Genera.