Que la nova biblioteca sigui un punt de trobada amb espais exteriors i llibres
El dijous 19 es va posar punt final al procés participatiu ‘Creixe:ment’ per definir com es vol que sigui la segona biblioteca del municipi. Un procés molt participat: 554 persones van respondre l’enquesta, 193 van ser ateses als punts mòbils, 17 van participar al taller presencial i 43 van opinar al punt informatiu de la Biblioteca. L’última sessió del procés va ser la presentació dels resultats que dibuixen una biblioteca oberta al seu entorn que mantingui espais de lectura, estudi i concentració però que vagi més enllà. Ara comença un nou procés polític i tècnic per fer realitat l’equipament “amb la millor sort del món en quatre anys”, va apuntar el regidor de cultural, Oriol Mor.
Una biblioteca “moderna”
Set de cada deu participants al procés volen que l’equipament incorpori espais exteriors, el 48% vol espais de creació, el 46% un espai jove i un 41% també espais de trobada i socialització. D’aquesta manera es vol que la nova biblioteca pugui acollir tallers i activitats culturals així com també espectacles, exposicions i xerrades i que inclogui algun espai per veure o escoltar documents multimèdia i jugar a videojocs.
Els resultats del procés coincideixen amb l’actual filosofia de la Xarxa de Biblioteques. Andreu Orte, cap de la Unitat de Programació i Innovació de la Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació, va explicar en l’acte que ja fa quatre anys que van canviar el model fixant-se en les biblioteques daneses i seguint experiències d’arreu que superen “el repositori de llibres”.
Un model que vol donar cabuda a quatre experiències: descobrir, aprendre, crear i compartir. Orte va destacar l’elevada participació en el procés i va afegir en declaracions a la Revista de Ripollet que “si a la ciutadania li dones un ventall d’activitats ampli dins la biblioteca trobes de seguida la seva implicació, per exemple els joves creant el seu espai de trobada, els infants amb activitats de robòtica o la gent gran amb tallers de digitalització, per exemple”.
Durant la sessió Orte va mostrar espais singulars que hi ha a biblioteques d’altres païssos com per exemple la sala de piano a Gante però també projectes i sales de biblioteques catalanes com l’espai jove de l’equipament de Sant Pere de Ribes, el projecte ‘Cuines del Món’ que fan a Santa Coloma de Gramenet o el ‘Tecnogirl’ que duen a terme les biblioteques del Maresme.