R. Muñoz: “S’ha agreujat la situació de moltes famílies que subsistien com podien”
El confinament i els efectes socials i econòmics d’aquesta crisi estan afectant a tothom però tenen una major incidència en els veïns amb menys recursos. L’atenció a les seves necessitats ha estat una prioritat municipal des del primer moment.
La regidora de serveis socials, Reyes Muñoz, explica que la prioritat ha estat “fer front a l’emergència però evitant que la gent no sortís si no era imprescindible”. Per això s’ha treballat transversalment dins de l’Ajuntament i s’ha comptat amb la col·laboració d’entitats com Creu Roja. “La crisi ens està demostrant també que tenim un personal i un veïnatge disposat a ajudar i que està sent clau per evitar que la situació no sigui pitjor”, comenta amb orgull Muñoz.
“La crisi ha fet aflorar noves necessitats de famílies que vivien de l’economia submergida i ara no ho poden fer, de persones sense permís de treball i d’altres col·lectius amb fragilitat”, explica la cap de Serveis Socials, Montse Llorens. “Hi ha famílies amb nens que ja vivien en situació precària i ara han quedat encara més desemparats”, afegeix Muñoz, “veïns que estan vivint un confinament complicat, que empitjora els problemes de convivència”.
Targetes moneder i àpats a domicili
Amb el decret de l’estat d’alarma es va haver de tancar el servei del rebost de Càritas que fa repartiment d’aliments cada dues setmanes. Es va decidir mantenir aquesta ajuda a través de targetes moneder. S’està atenen així a 177 famílies.
És la forma que també es va escollir per part del Departament d’Educació per mantenir les beques de menjador escolar, que arriben a 633 alumnes; les 31 beques que la Fundació Probitas i 44 més per infants i joves amb discapacitat que van a centres especials fora del municipi.
Més enllà d’aquestes targetes també s’ha reforçat el servei d’àpats a domicili que ja oferia de forma puntual la Creu Roja. D’aquesta manera s’està donant servei a una dotzena de famílies i també als veïns que es quedaven a dinar al Centre de Dia, que també es va haver de tancar, i que són una vintena que ja hi havia i altres 19 que s’han afegit de nous. “En tots els casos, el que hem buscat és enfortir el que ja hi havia per arribar a més gent”, comenta Muñoz. “Vam fer un nou contracte amb Suara, que és qui s’encarrega del servei d’atenció a la dependència, per ampliar aquest servei d’àpats a domicili” i vam ampliar la relació amb la Creu Roja perquè ells “centralitzessin els servei d’àpats i els voluntaris, tenen l’estructura i l’experiència per fer-ho”.
A l’espera d’ajudes per habitatge
Més enllà de les ajudes per aliments també “s’ha notat un increment alt de peticions per despeses d’habitatge”, comenta Llorens. Per això s’han renovat totes les ajudes de lloguer i des del consistori continuen “pendents si hi ha ajudes de la Generalitat”. Pel que fa als serveis bàsics no s’han fet gestions perquè amb l’estat d’alarma s’han suspès els talls de subministrament.
Suport i seguiment telefònic
Des de serveis socials van activar a l’inici del confinament altres accions per fer seguiment de la població vulnerable. Es va iniciar contacte telefònic amb més de 800 veïns de més de 85 anys. “Ara s’ha ampliat també a veïns de més de 80 anys i és una trucada que estan agraint molt, ara ja l’esperen”, comenta Llorens. És aquesta mateixa via la que estan utilitzant els educadors del centre obert per “proposar activitats i mantenir el contacte amb els joves”.
També s’ha atès a veïns amb trastorns mentals que han necessitat de seguiment, “hi ha hagut alguns casos complicats” i s’ha treballat en coordinació amb salut i salut mental.
“Des dels primers dies va haver coordinació amb educació per permetre sortir als infants amb TEA”, explica Muñoz. Tanmateix s’ha distribuït material escolar amb ajuda de la Brigada i dels conserges de les escoles i s’està treballant en fer arribar connexió d’internet a les llars dels alumnes que no en tenien.
Tot plegat una actuació d’emergència que segueix ben viva i que vol donar resposta a les noves necessitats que origina la crisi i a les que ja s’afrontaven. Un treball que segons Muñoz deixa més clar que “com ja estàvem fent abans, en voler crear polítiques centrades en les persones, es veu que l’estructura està pensada en el capital”. Quan passi l’emergència “ens haurem de replantejar moltes coses”.
Fotografia de Creu Roja