Refugis per a gats de Ripollet: “Volem atendre millor els gats i canviarla percepció que hi ha de les colònies”
El passat dissabte es presentava una nova entitat local animalista: Refugis per a gats de Ripollet. Abans de l’assemblea de presentació vam parlar amb alguns dels seus membres, el Cristian, la Nidia, la Sara, la Montse i el Casto per saber més sobre els seus objectius i sobre l’estat de les colònies de gats, principal preocupació de la nova associació.
Revista de Ripollet: Qui sou ‘Refugis per a gats’?
Cristian: Som persones que des de fa anys fem d’alimentadors en diverses colònies de gats del municipi i que al final ens hem volgut organitzar en una entitat per millorar la situació dels animals.
RdR: Penseu que sent associació podeu anar més enllà del que feu fins ara?
Cr.: Sí, entenem que l’entitat és una eina que ens ha de permetre millorar la relació amb l’Ajuntament, que ens facilitarà la feina i ens permetrà treballar de forma conjunta.
RdR: Quantes colònies ateneu vosaltres?
Cr.: Bàsicament tres de molt grans, dues al Molí d’en Xec i una al poliesportiu. En total un centenar d’animals.
RdR: Com a alimentadors ja vau denunciar problemes en aquestes colònies arran de les obres de neteja de la llera del riu.
Nidia: L’associació també neix arran d’aquesta problemàtica. Amb les obres els gats es van quedar sense refugi i vam haver de fer una crida per trobar persones i materials per posar nous refugis. Després de tot aquest procés hem vist que fer una associació podria ser bo.
RdR: Acabeu de posar uns refugis nous també a la colònia del poliesportiu, d’on han sortit?
Cr.: L’entitat l’hem creat ara però fa més d’un any que portem treballant en els refugis i això ens va portar a conèixer a dos voluntaris, l’Stefan i la Tània que són els que construeixen aquests refugis i que ens els han facilitat. Hem trobat el complement perfecte.
RdR: Per què una entitat animalista centrada en els gats?
Cr.: Hi ha nombroses espècies que cal protegir i diverses problemàtiques relacionades amb el tracte als animals però els gats del carrer tenen necessitats a diari, cal atendre’ls cada dia.
RdR: Quina feina feu com a alimentadors en les colònies?
Montse: Nosaltres el que fem és portar-los el menjar cada dia. I amb el tracte diari acabem coneixent tots els animals de la colònia i llavors si els veiem malalts o ferits els portem al veterinari si podem o els hi donem la medicació que necessitin. També ens preocupem que estiguin castrats.
Cr.: Tu fas d’alimentador però acabes sent també un cuidador, per exemple l’any passat vam tenir diversos casos de gats amb pneumònia i vam haver de tractar-los per evitar que hi hagués contagi.
RdR: Fa anys es va voler regular aquesta figura i es van crear una formació i un carnet d’alimentador. Tots el teniu?
Casto: Sí, tots estem registrats i alguns van fer la formació.
Cr.: El que potser caldria és una nova formació que ajudés a protocolaritzar el tema de l’alimentació. Ara cadascú ho fa a la seva manera però seria interessant unificar els criteris i les formes d’alimentar i cuidar els gats.
RdR: Amb quins recursos compteu per alimentar i cuidar els gats?
M.: En el meu cas amb els meus propis. Tot surt de la meva butxaca.
N.: Això també ho volem atendre des de l’entitat. La nostra prioritat és tenir als gats coberts i atesos i amb l’associació podrem fer recollides de pinso. Pensem que ho hem de fer conjuntament amb l’Ajuntament, hem de demanar però també donar. A més, des de l’entitat també volem fer accions de sensibilització a la ciutadania per donar a conèixer les colònies i conscienciar sobre el benestar animal, per exemple explicar que no es pot abandonar gats a les colònies, que els gats de casa no ho passaran bé vivint en una colònia.
Cr.: També cal explicar als veïns que tenen gos que no el portin deslligat a les colònies i hem vist grups de joves que van a tirar pedres, són conductes que caldria corregir. Volem canviar la percepció que té la gent de les colònies, les veuen com a negatives però els animals que viuen allà són com els que tenim a casa i si els tractem bé responen bé, no són animals salvatges, ni dolents. Volem explotar la part positiva de les colònies.
RdR: Pot ser que hi hagi aquesta percepció negativa perquè no s’ha tingut prou cura de les colònies?
Cr.: Penso que és perquè la gent està mal informada. Els gats que viuen en les colònies estan al carrer perquè no han tingut cap altra opció. Hem d’apropar les colònies a la gent i fer pedagogia.
C.: També hem d’aconseguir que l’entorn de les colònies sigui net i polit, que no semblin abocadors, perquè és cert que això ha donat mala imatge.
RdR: Hi ha massa gats?
Sara: Sí, no s’ha fet el control com caldria.
RdR: S’ha criticat que hi hagi colònies a l’entorn del riu ara que es vol recuperar la fauna a la llera. Què penseu?
C.: Dins la llera, per normativa, no hi pot haver colònies. A dalt sí. Si molestessin es podrien moure però l’Ajuntament té estudis que demostren que la recuperació a la llera s’està desenvolupant bé i que els gats no són un problema.
RdR: Vosaltres alimenteu les tres colònies més nombroses però al municipi hi ha identificades per l’Ajuntament fins a una quinzena. L’entitat està oberta a nous membres?
Cr.: Sí, i tant. Nosaltres hem començat centrant-nos en les nostres però ens agradaria que si hi ha més alimentadors que es vulguin sumar ho facin.
RdR: Quina relació teniu amb Animales Ripollet, l’entitat animalista que ja existia al poble i que també s’ocupa dels gats?
N.: Nosaltres volem aportar i volem ajudar. Tant nosaltres com ells volem el benestar dels animals i per tant si sumem esforços aconseguirem més. Estem oberts a fer esdeveniments, accions o reivindicacions conjuntes.
Cr.: És cert que hem tingut discrepàncies amb la gestió que han fet elles amb les colònies i per això vam pensar que el més sa era crear una altra entitat. Una nova associació que permeti millorar la situació dels gats al nostre municipi. Podem col·laborar.