Respostes i contrast de propostes en el debat del Teatre Auditori
Davant un Teatre Auditori del Mercat Vell ple els vuit caps de llista que van participar al Debat Electoral van explicar les seves propostes, van respondre preguntes i van contrastar visions i projectes de ciutat
Enguany la Revista de Ripollet i Ripollet Ràdio organitzàvem conjuntament el Debat Electoral. Han participat vuit dels nou alcaldables que concorren a les eleccions del pròxim diumenge 28: Txell Caler (Decidim), Luís Tirado (PSC), Roger Bayó (ERC), Josep Maria Andevert (Junts), Victor Diéguez (PP), Josep Gabarra (Valents), Ángeles Pividal (Limpio y Digno) i Daniel López (Renaixença).
Presentat i moderat per Toni Miralles (Ripollet Ràdio) i David Rúa (Revista de Ripollet) va comptar amb tres blocs de debat: Espai públic, inversions i equipaments i viure i conviure. També van respondre sobre pactes o aliances postelectorals i preguntes formulades pel públic. Com és tradició l’acte es va tancar amb les intervencions per demanar el vot.
Concrecions i debat sobre la recollida d’escombraries
En el primer bloc del debat tots els alcaldables van concretar quina és la seva proposta per modificar, millorar o canviar el sistema de recollida d’escombraries. Decidim i ERC opten per fer millores al Ripollet Aporta i coincideixen que cal ampliar els dies de recollida; el PSC el modificaria mantenint el porta a porta comercial i en zones d’unifamiliars però recuperant contenidors a la resta, i tots els altres partits són partidaris d’eliminar el porta a porta i posar contenidors. Les diferències van quedar ben paleses. Caler va defensar que el sistema “funciona” i va posar sobre la taula la millora en el percentatge de recollida selectiva, “en només 10 mesos i tenint en compte que encara hi ha zones on no es fa s’ha passat del 38 al 56%”. “Òbviament no funciona”, va respondre Tirado que va utilitzar que “a Guipúscoa ho va implantar Bildu i el van haver de revertir”; “el sistema no funciona i tenim el poble brut”, va etzibar Pividal, i inclús Bayó, partidari del sistema va argumentar que no està funcionant com caldria i que el fet “que el govern no ho ha fet bé dona més arguments als qui estan en contra”.
Pavelló, nau de cultura, pista d’atletisme i bus urbà
En el segon bloc del debat tots els candidats van poder explicar propostes de noves inversions o equipaments. I la llista és llarga. Des d’un Casal de Cultura catalana (Renaixença), a municipalitzar el tanatori (Límpio y Digno) fins a l’Escola d’Idiomes (Valents) o un nou Casal de Joves a la torre de l’Argentera (ERC). Però els protagonistes del debat van ser els equipaments esportius. El tercer pavelló que Decidim ha projectat al costat del Palau Ausit i que Tirado veu millor davant la Verema, “en un espai més ampli i amb aparcament al costat”, “allà hi haurà la residència i el centre de dia i no podem posar al costat un macropavelló amb soroll”, li va respondre Caler. I la solució per l’atletisme, amb compromisos sense gaires concrecions als programes i que van portar a discutir sobre si una pista coberta té 200 o 250m o si les propostes se les copien els uns als altres. Per cert, una pista coberta d’atletisme té 200 metres.
Els esports van estar més presents que la cultura, malgrat que les entitats d’un i altre àmbit comparteixen necessitats de nous espais. Sí que Bayó va proposar dedicar espais on ara hi ha el Mercadona a les entitats culturals, Tirado va explicar el seu projecte de nau cultural i Caler va recordar els projectes de nova Biblioteca, de fàbrica de creació o els centres cívics a Pont Vell.
Per la seva banda Gabarra va defensar la necessitat de remodelar el Mercat, posar-lo “potes amunt” i afegir-hi restauració i li va respondre Pividal que seria millor “reactivar el que tenim”. També va haver confrontació amb les propostes per millorar el transport públic urbà. Andevert va explicar la seva de transport a demanada, “per connectar tot el municipi amb parades a menys de 100m de casa” i Bayó va considerar “que només pot funcionar en municipis molt petits”.
El preu de l’habitatge com a preocupació compartida
Ja en el tercer bloc del debat la protagonista va ser la necessitat de facilitar l’accés a l’habitatge. Entre les solucions van destacar la petició d’ERC de recuperar habitatges buits de grans tenidors i la promoció de 80 pisos a Pinetons que va tornar a enfrontar a Decidim i PSC. Caler defensa el projecte de protecció oficial de lloguer i Tirado va proposar que siguin per a joves. Andevert, per la seva banda, va demanar que també es reservin habitatges per a la gent gran.
Va haver intercanvi d’opinions sobre la seguretat. Valents, PP i Limpio y Digno van assenyalar que hi ha un problema d’inseguretat, van reclamar més patrullatge a peu i Pividal va criticar que hi hagi policies “obrint bosses d’escombraries”. Caler va defensar que “la seguretat no és un problema” i tot i que per error va dir que “Ripollet no és segura” va corregir immediatament i va utilitzar el descens de delictes contra el patrimoni per argumentar-ho.
Bayó va assenyalar un altre error, les faltes ortogràfiques del cartell de Renaixença i López va respondre a això que “les havien fet volent”. No va donar resposta, però, a perquè al seu programa porten “deixar sense dinar a un alumne musulmà si no vol menjar porc”, com també li va recordar Bayó.
Respostes sobre comerç i transport públic
El torn de preguntes sobre els pactes postelectorals va evidenciar que caldrà esperar al dilluns perquè més enllà dels límits del pacte antifeixista les opcions de sumes estan força obertes.
Les preguntes del públic van tenir respostes més concretes. Tirado va reiterar que la incorporació de Melodi López a la llista del PSC és un pacte només amb ella i no amb SOM. Caler va dir que les propostes de millora del Ripollet Aporta que porten ara al programa no són electoralistes “perquè si fos per això no haguéssim fet aquesta mena de suïcidi col·lectiu”, en referència a haver iniciat la implantació a menys d’un any per a les eleccions. I les preguntes sobre propostes per millorar el comerç i les línies de bus van ser les més compartides. Tots els candidats van coincidir que cal donar suport als negocis locals i van proposar diverses accions per fer-ho i que cal reclamar a les administracions competents millores a les línies actuals i noves connexions.