Ripollet rep el distintiu de ciutat Trans-Friendly durant la Diada LGTBI
El passat mes de setembre es va iniciar a la passarel·la de vianants del Riu Ripoll un mural de 42 metres lineals. Pintat pels artistes Manolito Rastaman i Barri, el mural il·lustra diversos episodis històrics de la lluita del col·lectiu LGTBI. Des de que es va finalitzar, farà prop de mig any, aquest mural ha patit quatre atacs amb pintades LGTBI-fòbiques. Unes pintades que no es van passar per alt durant la inauguració del mural el passat cap de setmana.
Les entitats i autoritats presents van clamar contra els creixents discursos d’odi. “El discurs d’odi s’ha de parar perquè és l’avantsala de les agressions i assassinats”, va exclamar Mar Cambrollé, presidenta de la Plataforma Trans i l’ATA-Sylvia Rivera. Per això, cal “educació i sensibilitat amb suport públic i finançament”, expressava Cambrollé. En la mateixa línia va reivindicar Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori contra l’Homofòbia, “calen polítiques efectives, la violència que patim és estructural i s’ha d’actuar d’immediat”. Així també ho van expressar des de Proud Ripollet, “les associacions necessitem que les administracions ens dotin dels mitjans necessaris per a poder dur a terme la nostra feina”. El regidor de Polítiques LGTBI, Fran Sánchez, va exposar que “si des del municipalisme hem demostrat que es poden fer polítiques transversals, qualsevol administració ho pot fer”. L’acte d’inauguració també va comptar amb Xavi Florensa, el nou Director General de Polítiques LGTBI de la Generalitat de Catalunya. Florensa va defensar que s’estan “guanyant drets, consciència social i lleis” i que és important “treballar amb estratègies de prevenció i sensibilització” per evitar les agressions LGTBIfòbiques.
Durant el mateix acte, Mar Cambrollé va entregar els distintius de Trans-Friendly tant a l’Observatori com al consistori, per la seva lluita, implicació i suport al col·lectiu Trans.
Una Diada LGTBI també festiva
Més enllà de la reivindicació, la Diada LGTBI també va tenir el seu component festiu. Després de la visita guiada a l’exposició sobre el 45è aniversari del Front d’Alliberament Gai de Catalunya i d’una xerrada sobre educació sexual a càrrec de Proud, l’escenari del pati del Centre Cultural es va farcir d’actuacions.
La festa es va iniciar amb l’espectacle drag “Support your local drags” amb Estrella Xtravaganzza, Lily Polyester i Venus Hartman, i va acabar amb les actuacions musicals de Bonitx i Turista Sueca.
El col·lectiu “no està tan bé”
El programa d’actes de la Diada LGTBI també va incloure, el passat dijous 15, la presentació del llibre del periodista Rubén Serrano “No estamos tan bien”. Es tracta d’una radiografia, “un mapa real d’on estan les violències”. Dividit en diferents àmbits com l’escola, el carrer, el laboral o l’institucional, el llibre recull testimonis de persones que han patit violències LGTBIfòbiques.
“A nivell legislatiu hi ha hagut una progressió”, comentava Serrano, però tot i així no s’ha vist reflectit en una “progressió social”. Hi ha violències més invisibilitzades, però “l’àmbit on es fa més visible és al carrer”, exposava Serrano.
Tot i que el llibre vol posar de manifest que el col·lectiu “no està tan bé”, Serrano creu que “hi ha esperança”. Ara hi ha més referents a nivell cultural, que defugen de “la broma i el clixé que era el col·lectiu fa uns anys” i això “crea marcs mentals en la gent”. “Tan de bo en vint anys estiguem encara millor”, expressava Serrano.