Es dona per finalitzat l’episodi de contaminació per partícules PM10
La Generalitat va declarar dimecres 18 un episodi de contaminació per excés de partícules PM10 que ha mantingut actiu fins avui, divendres 20 de desembre. La declaració va arribar perquè durant el dimarts 17 es van registrar valors superiors a 80 µg/m³ de PM10 en varies estacions de mesurament. I es van repetir mesuraments per sobre de 50 µg/m³, que és el límit establert, durant dimecres i dijous. A Ripollet no hi ha cap estació de mesurament però les més pròximes són de les que han superat els llindars aquesta setmana. A Santa Perpètua s’han registrat valors per sobre de 90, a Montcada han superat el 85 i a Sabadell van arribar dimecres a més de 100 µg/m³ .
Ara la situació ha millorat. La pluja que va començar a caure la nit de dijous i la previsió meteorològica per a les pròximes hores han portat a la Generalitat a donar per finalitzat l’episodi. A les 10h d’avui divendres a Montcada es registrava 43 µg/m3 de PM10, a Santa Perpètua 44 i a Sabadell 45.
No es compleixen les accions per reduir les partícules
La declaració d’un episodi ambiental implica l’activació d’un pla de mesures de xoc per reduir la contaminació que va dirigit a la ciutadania, les administracions i la indústria.
Malgrat que el pla apunta que els ajuntaments han de fer “comunicació intensiva” per explicar la situació, al nostre municipi l’Ajuntament no va informar de la declaració de l’episodi ni dimecres ni dijous. De fet, ho ha fet avui divendres 20 al matí, només minuts abans que la Generalitat el donés per finalitzat. Ho han fet tan tard que s’ha arribat a l’absurd de tenir a la web l’avís recent publicat quan ja s’ha finalitzat l’episodi.
El consistori tampoc ha pres aquests dies cap de les altres mesures previstes. Com ara incrementar els reg dels carrers de les 2 a les 4h, regular la climatització en comerços i serveis municipals i prohibir la crema de matolls i restes vegetals. Així com tampoc, i en referència a les obres, suspendre qualsevol activitat potencialment generadora de pols, prohibir l’ús de bufadors i augmentar la inspecció a les obres. Una manca d’actuacions que sobta tenint en compte que l’Ajuntament ha declarat enguany l’emergència climàtica al municipi.