Salut anuncia la construcció de l’hospital Ernest Lluch

El Departament de Salut va anunciar el passat dia 18 la construcció d’un nou hospital. Significaria fer realitat l’anhelat i reivindicat Ernest Lluch als terrenys de l’antiga fàbrica Redosa, on ja es va presentar el projecte fa 14 anys. El centre donarà servei a Cerdanyola, Montcada, Ripollet, Badia i Barberà i es vol que sigui “innovador, amb treball multidisciplinari i amb una atenció integral”.
La consellera de Salut, Alba Vergés; el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, i la gerent de la Regió Metropolitana Nord, Anna Aran van informar de la notícia als alcaldes dels municipis implicats. El Departament preveu signar el protocol d’inici del projecte a finals del pròxim mes de gener, un parell de setmanes abans de les eleccions autonòmiques. Es calcula que la construcció tindrà un cost de 50 milions d’euros i que es podrà fer en 5 anys.
Optimisme i seguiment
En una nota de premsa conjunta els ajuntaments dels municipis beneficiaris de l’hospital expliquen que “han rebut amb optimisme la notícia que respon a una reivindicació històrica del territori, tot i que afirmen que hi faran seguiment del projecte de manera atenta i coordinada”. L’alcalde, JM Osuna, afirma que “és una molt bona notícia” i afegeix que “cal analitzar en profunditat aquesta proposta però, a primera vista, ens agrada aquest hospital de proximitat i de qualitat que, a més d’esponjar el Parc Taulí, enfortirà l’atenció primària de la nostra zona”. Però també apunta que “no permetrem més incompliments i el govern que sorgeixi de les eleccions del 14F haurà de fer realitat el projecte”.
El portaveu del PSC, Luís Tirado, va apuntar en una roda de premsa conjunta amb altres alcaldes i electes socialistes de la zona que estava “moderadament satisfet” perquè l’anunci és “una notícia molt important” però no amagava que els preocupava que s’hagués fet “dos mesos abans d’eleccions”. Tirado afirma que es posaran a disposició del govern local per fer realitat l’hospital.
Un hospital per tractar les patologies de complexitat baixa i moderada
Segons la informació facilitada pel Departament de Salut l’hospital estarà equipat de consultes externes, de capacitat per fer proves diagnòstiques i de quiròfans. Serà un centre dependent del Taulí dedicat a les “patologies més prevalents i de complexitat baixa i moderada”. El projecte respon “a les necessitats actuals i futures d’envelliment de la població del territori i acompanyament a un nombre cada cop més creixent de malalts crònics”.
L’anunci de construcció del nou hospital es va fer només un dia després que la consellera Vergés visités el Taulí per anunciar una inversió de 40 milions d’euros destinats a la reforma de l’edifici Gran Via, fer sis nous quiròfans, ampliar una vintena de llits d’UCI, 35 de semicrítics i 70 de curta estada d’urgències. Una inversió important en la sanitat a la comarca.
Un compromís que s’afegeix a altres grans inversions en salut anunciades els últims mesos arreu de Catalunya. Entre d’altres, 36 milions per ampliar l’hospital de Calella; 14,5, ja en licitació, per un nou bloc quirúrgic al Josep Trueta de Girona; 46 per ampliar l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta; 25 per un nou espai a l’hospital de Granollers; 85 per nous espais polivalents als hospitals Arnau de Vilanova, Germans Trias i Pujol, Bellvitge, Moisés Broggi i Parc Sanitari Pere Virgili, i els 300 corresponents al pla de millora de l’atenció primària.
Un nou compromís, 14 anys després del primer
El 16 d’octubre de 2006 el Departament de Salut, encapçalat llavors per Marina Geli, es comprometia a fer en quatre anys l’hospital Ernest Lluch. Es va fer un acte amb la consellera i els alcaldes del moment als terrenys de l’antiga Redosa. Es parlava de 70 milions, gairebé 200 llits i urbanització i edificació d’habitatges a l’entorn. Dos anys després els ajuntaments de Barberà, Montcada, Cerdanyola i Ripollet avançaven 30.000 euros cadascun per fer un concurs d’idees. Al juny del 2008 es presentava el projecte guanyador, ‘Llum, paisatge i salut’. El cost pujava a 90 milions per 250 llits. Una proposta atractiva que s’ha quedat en no res. Els terrenys es van requalificar i es va enderrocar el que hi havia, però mai han començat les obres. Es van succeir més de mitja dotzena de manifestacions ciutadanes reclamant que es complís amb els compromisos fets. La mateixa reivindicació que el passat mes de novembre van tornar a fer els alcaldes dels municipis implicats davant els terrenys.