Santiago Guerrero: “Em fa molta il·lusió poder mostrar una rèplica del Sant Grial de València”

Fa més de 40 anys que es va aficionar a la parapsicologia, va ser l’inici d’un camí de recerca i lectura, buscant “més saber”. Ara, presidint una associació que reivindica un tram català del camí Ancestral de Santiago, organitza al Teatre Auditori unes jornades sobre literatura medieval i una trobada de rutes de peregrinatge. Uns esdeveniments que s’acompanyen d’un Mercat Medieval a la Plaça del Molí.
Revista de Ripollet: Pas a pas perquè heu organitzat molta activitat. Dijous i divendres seran les Jornades de Literatura Medieval. De què es parlarà?
Santiago Guerrero: Es parlarà de la literatura del Cid fins als cartularis medievals passant per l’origen de les llegendes. Donarem una visió de l’edat mitjana des de la seva literatura. També es parlarà del Rey Arturo, ‘La Celestina’ o de la literatura a les aules.
RdR: Tot amb conferències presencials?
S.G.: No. Finalment ens hem trobat molts problemes perquè coincideixen aquesta setmana molts esdeveniments, com la MotoGP o el Primavera Sound, i això ha encarit molt els allotjaments. Així que finalment algunes sessions seran xerrades enregistrades que projectarem al Teatre. Entre els que sí estaran de forma presencial hi ha conferenciants locals com Josefet Fuentes que ens parlarà dels palíndroms o Carmen Fonollet que ho farà de la filosofia en l’obra de Ramon Llull.
RdR: Xerrades per a neòfits? Aptes per a tothom?
S.G.: Sí, sí. Són conferenciants que saben molt dels temes que parlen però que oferiran xerrades obertes a tothom, no cal ser un expert.
RdR: Com va sorgir la idea d’aquestes jornades?
S.G.: Va ser per Twitter. Quan vaig començar a anunciar que volia organitzar una trobada de ‘Camins del saber’ em va arribar la proposta. Em van comentar que seria interessant fer també unes jornades sobre literatura medieval i em va semblar una molt bona idea. Vaig començar a tantejar i tindria conferenciants per fer quatre dies.
RdR: Les jornades de camins seran dissabte i diumenge. Què hi haurà a la ‘Encrucijada de Caminos del Saber’?
S.G.: És una idea personal, crec que en els temps que corren és molt adient una trobada de camins de peregrinació. I he trobat molt bona resposta per part de tothom. Vindran del camí de Guadalupe, tindrem representació de l’arquebisbat de Toledo, de Caravaca vindran de l’Oficina de Turisme de Múrcia, del camí ‘Ignaciano’, la ruta de Sefarad… I també la presidenta de la ruta de Grial que a més ens portarà una còpia museística de la Copa que es venera a la catedral de València… Ens parlaran dels orígens dels camins, les històries i el que es pot veure a cadascun d’ells.
RdR: Aquesta trobada recull la idea iniciàtica de l’associació i també el Congrés que vau presentar al 2019 i que no es va poder fer per la pandèmia.
S.G.: Exacte. A més aprofitarem per fer la presentació d’un projecte d’unió de camins i la nostra associació serà l’encarregada de la ruta catalana. El que hem anomenat la ‘Ruta de los Crismones’ i que aniria de Sant Pere de Rodes fins a Estella passant per les verges negres del Pirineu. Tenim el projecte presentat al Ministerio del Interior. És un projecte evolucionat del tram del Camí Ancestral de Santiago que nosaltres reivindiquem.
RdR: Quan en l’actualitat parlem de camins de pelegrinatge ho fem de religió, espiritualitat, autoconeixement però sobretot de turisme. Quin ha de ser l’equilibri entre una vessant i l’altra?
S.G.: Penso que totes dues són positives. Hem de tenir en compte que el turisme pot ser molt important també econòmicament per a les zones per on passa un camí. Que sigui un atractiu turístic no desvirtua el significat del camí si es fa de forma controlada.
RdR: En quin punt teniu aquest projecte de camí?
S.G.: El tenim dissenyat, amb els municipis per on passa i volem fer una trobada d’alcaldes per presentar-lo. Estem començant i és un procés que trigarà anys.
RdR: Podria entrar al Camí de Santiago?
S.G.: En el que nosaltres considerem Camí Ancestral sí. Perquè correspondria a tot el paral·lel 42 al seu pas per la Península. I potser més endavant es podria demanar que s’inclogués però ara no és el que més ens importa. Malauradament el Camí de Santiago també s’està desvirtuant.
RdR: Però segueix sent el camí “estrella”, veritat?
S.G.: Sí, és l’estrella mundial. I perquè ha passat el que ha passat amb la pandèmia però esperaven un milió de pelegrins per l’any Xacobeo.
RdR: Entenc que l’has fet.
S.G.: Sí, però per etapes. Perquè com jo veig el camí, per a mi no és un camí d’expiació sinó de coneixement. No tinc la necessitat d’arribar esgotat al final de la jornada. Prefereixo, com he fet, arribar a la catedral de Lleó i estar-me allà cinc hores assegut. I sortir, agafar el cotxe i anar a un altre lloc. No he necessitat fer l’esforç físic. Per a mi el més important és el que em diuen les pedres. És un camí monumental i no m’estranya que la gent repeteixi més d’un cop.
RdR: Encara es poden comprar entrades per a totes les jornades?
S.G.: Estarà oberta la taquilla del Teatre tots els dies. I després farem difusió de les xerrades al canal de Youtube de l’entitat i també hem arribat a un acord amb la Universitat de Valparaíso de Xile que les seguirà enregistrades.
RdR: A més de les xerrades, durant el cap de setmana, també organitzeu un Mercat Medieval a la Plaça del Molí. És un reclam per les jornades?
S.G.: No. És un regal per a Ripollet. Al municipi no li costarà ni un euro i és una idea que teníem de fa molt temps perquè era molt escoltat que es trobava a faltar que es fes un Mercat Medieval. És una manera de “fer Ripollet”, d’organitzar coses en positiu.
RdR: Ara que parles de finançament. Com heu pogut organitzar les dues jornades?
S.G.: Ha estat difícil. Esperàvem millor resposta de patrocinadors i inclús d’algunes entitats a qui hem demanat col·laboració i no hem rebut resposta. També ens ha costat molt que els mitjans féssiu difusió. Així que cal destacar que l’Ajuntament va creure des del primer moment i ens cedeix el Teatre Auditori i la resta el financem amb les entrades venudes i amb recursos propis de l’entitat.
RdR: De tota aquesta atapeïda agenda que oferiu els pròxims dies, què és el que personalment et fa més il·lusió?
S.G.: El que em fa més il·lusió és poder veure, tenir aquí i poder ensenyar la còpia museística del Sant Grial de València. Serà una gran oportunitat, un d’aquests regals que et dona la vida.
MÉS INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS
PROMOCIÓ
Des de la Revista de Ripollet en col·laboració amb l’Associació Camino Ancestral de Santiago oferim 50 entrades conjuntes per a les ‘Jornades de Literatura Medieval’ i ‘Encrucijada del Saber’ a un preu especial de 15€. Només cal trucar al 665.217.202 i reservar adherint-se a aquesta promoció.