Sergi Samper: ‘Tenim un comerç local que ha lluitat molt i que ara s’està tornant a valorar’

A través del seu negoci, Tinsal Electrodomèstics, Sergi Samper ha sigut soci de la Unió de Botiguers de Ripollet (UBR) des de fa anys. Això no obstant, des del passat mes de març n’és el nou president. A través de la següent entrevista coneixerem la revalorització que està vivint actualment el comerç local, les campanyes que es duran a terme per dinamitzar l’activitat econòmica i la major participació per part dels socis que l’entitat vol promocionar.
RdR: Sergi, com ha anat el canvi de relleu?
S.S: Bé, ja s’havia comentat alguna vegada. La Carme Grau portava molts anys involucrada i, en entrar nosaltres a la Junta, vam adonar-nos que calia col·laborar una mica i que, la gent que porta tants anys treballant, també descansés una mica. No m’ho havia ni plantejat, però vaig veure que era necessari que els comerços ens impliquéssim.
RdR: Ja portàveu uns anys dins la UBR.
S.S: Sí, forces. Llavors es va fer una crida a que els socis participéssim. Quan estàs involucrat en el teu negoci hi ha coses que no veus. Un cop ets dins, però, t’adones que fa falta la implicació de tothom.
RdR: Com voldreu treballar a partir d’ara?
S.S: Una de les idees que tenim és sobretot mantenir informat a tots els socis sobre tot el que fa la Junta i sobre les idees que té, més del que es coneix ara. També intentarem que hi hagi un feedback, i que els socis expressin les seves inquietuds, opinin i donin les seves idees. A més, ens hem adonat que moltes entitats s’estan movent molt més del que feien abans. Tots intentem fer una mica més de pinya i aportar idees, cosa que ens durà a arribar a acords i a fer coses junts.
RdR: Al número 808 de la Revista de Ripollet, Carme Grau explicava que costava que els socis es moguessin. Els voleu mobilitzar?
S.S: Exactament. Volem fer un butlletí informatiu, tal com es feia anys enrere, però una mica més curt. En una sola fulla explicarem les reunions amb altres entitats i tot el que fem per moure’ns.
Entenem que la quota és un cost més, i si no veus una repercussió directa, és normal pensar que te la pots estalviar. Han baixat molt els ingressos: hi ha botigues que han tancat. Per això pensem que la gent ha de veure que l’entitat fa coses pel comerç, i que els socis tenen una recompensa. En aquesta línia també oferim els cursos subvencionats, organitzem fires del comerç, assessorem a nivell d’impostos o transmetem queixes a l’Ajuntament. Tot el que es faci des d’una entitat té més
pes.
RdR: L’assistència als cursos gaudeix de bona salut?
S.S: Abans els cursos estaven enfocats sobretot a tècniques de venta, a l’anglès, la informàtica o el comerç online. I sovint es repetien. Ara el que estem intentant és proposar un altre tipus de temàtiques, que puguin cridar l’atenció i siguin més moderns, adequats als temps que corren. Molts comerciants ens han comentat, per exemple, que seria interessant fer cursos sobre les xarxes socials. Per aquí volem tirar.
RdR: Com valoraries el comerç local actualment?
S.S: Jo el que valoro bastant és que tenim un comerç que porta molts anys i que ha lluitat molt, i que és un comerç de pares a fills, també parlo per part meva. Ara està començant a valorar-se de nou: la gent torna a confiar en el comerç del poble.
Pensa que nosaltres no intentem enganyar a un veí, si no que intentem que al veí li vagi bé, i això es torna a valorar. Malgrat que està tot complicat, hem d’intentar conscienciar a la gent de com d’important és comprar al poble.
RdR: En aquest sentit està dirigida la propera fira del comerç a la fresca, l’11 de juliol?
S.S: Exacte. I també tenim un parell de coses més pensades, però no les podem desvelar perquè precisament una d’elles està enfocada a sorprendre. Si ho comentem es perdria l’efecte sorpresa.
Per la propera fira del comerç, de totes maneres, organitzarem una desfilada. Hem trobat ja voluntaris que han fet de model altres vegades. Les botigues de roba de Ripollet, per la seva banda, prestaran la seva roba per als models. És la primera vegada que ho fem, i esperem que afavoreixi que vingui més gent.També li ho hem comentat a d’altres entitats i a Ràdio Ripollet. En principi, Ràdio Ripollet vindrà a amenitzar una mica la diada.
RdR: Organitzeu fires i d’altres campanyes com aquesta per acabar de mobilitzar els nostres veïns?
S.S: La idea principal és fer campanyes per a que la gent es conscienciï de com d’important és l’entorn de les botigues i del poble mateix.
A més, a nosaltres ens toca parlar amb l’Ajuntament i d’altres entitats per fer campanyes i promocions. Campanyes amb eslògans com “Compra al teu poble” podrien ajudar moltíssim.
RdR: Creus que Ripollet disposa de totes les infraestructures necessàries per a que els veïns gaudeixin d’aquest entorn?
S.S: Ripollet ho té quasi tot, però hem de mirar de parlar amb l’Ajuntament perquè falten moltes zones d’oci. Faltaria quelcom que empenyi la gent a quedar-se. Per part nostra, hem de plantejar més fires o esdeveniments que facin que la gent es quedi aquí i conegui les botigues del poble, amb qui pot tenir un tracte proper. Això no obstant, aquí tenim de tot i els veïns no cal que surtin fora a trobar-ho.
.
Agraïments
Ser membre de la Junta de la UBR implica esforç i dedicació. A més, sovint és complicat mobilitzar tots els socis perquè les reunions es fan, precisament, després de les jornades laborals. Algunes inclús s’allarguen fins passades les 11 de la nit, perquè tothom té dret a manifestar la seva opinió i les seves idees. “S’entén que ficar-se en coses així és complicat, perquè tothom acaba cansat al final del dia”, explica Sergi.
Per aquesta raó, el nou president de la UBR agraeix a tota la gent que, des de la creació de la UBR fins ara, ha afegit el seu granet de sorra per tal que l’entitat tiri endavant: “Sense tots els que han contribuït amb la UBR no estaríem on estem. Gràcies a socis, juntes i antics presidents, tots, hem aconseguit crear una entitat amb un reconeixement, que pot fer moltes coses per al poble”.
.
.