Serveis Socials enforteix els esforços en matèria d’habitatge i en la dependència

La regidora de Serveis Socials, Reyes Muñoz, va presentar la setmana passada la memòria del 2016, un document que recull l’aposta del departament per anar “més enllà de la tasca assistencialista” amb un augment considerable del treball en grup (s’ha atès en intervencions grupals a 1.556 persones més que en 2015); de la relació amb el Patronat Municipal d’Ocupació (PMO) establint un circuit de derivació directa per la recerca de feina i pels plans d’ocupació i enfortint l’atenció als problemes relacionats amb l’habitatge i amb l’atenció a les persones amb dependència.
Pel que fa a l’habitatge i la pobresa energètica Muñoz va destacar amb orgull que “a Ripollet no hi ha desnonaments per la feina que es fa en col·laboració amb la PAH”, “que no s’ha produït cap tall de subministraments amb coneixement del departament”, però que “la situació pel que fa a habitatge continua sent complicada i amb un problema seriós per ocupacions”. De fet durant el 2016 s’han seguit destinant molts recursos a ajudes per habitatge (72.669 euros mentre que l’any anterior van ser 60.369) i pobresa energètica (83.816 euros quan en 2015 va ser una xifra molt alta de 197.048 i en 2014 eren només 16.554).
“Ripollet està patint com la resta de municipis de l’Àrea Metropolitana i l’origen dels problemes és sobretot l’atur de llarga durada”, va explicar Muñoz. En 2016 va haver 193 veïns cobrant la Renda Mínima d’Insersió, tres menys que l’any anterior; es van derivar 253 persones a Càritas i Creu Roja, 88 menys que en 2015, i s’han concedit 516 beques menjador, 138 més que l’any anterior.
.
Més persones depenents
L’activació del grau 1 de la llei de dependència ha fet augmentar el nombre de persones amb dret a rebre serveis. Un exemple és el servei de teleassistència, un dels més demanats. Al 2013 hi havia 694 usuaris, al 2014 715, al 2015 750 i en 2016 ha arribat a 848 persones. Durant tot l’any s’han atès a través d’aquest sistema 956 urgències. A més s’ha aconseguit reduir la llista d’espera que en 2015 arribava a les 83 persones i a finals de 2016 era de 33. “També s’ha registrat un creixement important en la demanda d’atenció domiciliària i és un recurs que anirà a més els propers anys”, va confirmar Reyes Muñoz qui va insistir en la intenció del govern d’eliminar el copagament en els serveis de la dependència malgrat que fins ara només han pogut ampliar l’exempció de pagament a les rendes més baixes.
.
Aposta pel treball comunitari
“El treball comunitari fins ara ha estat molt abandonat i l’any passat vam començar a pensar-hi”, comenta la cap de Serveis Socials, Montse Llorens. “Busquem empoderar els veïns, que vegin que no són els únics”, apunta Muñoz, “per això l’objectiu és fer de companyia i que sigui el ciutadà qui lideri el canvi”, remata Llorens.
Durant el 2016 es va utilitzar l’atenció col·lectiva amb grups de dones amb fills adolescents, dones de fins a 30 anys amb fills, pares i mares d’alumnes d’escola i participants a l’horta social. Tot plegat una nova forma de treballar que es complementa el treball transversal dins l’Ajuntament i en xarxa amb altres entitats del municipi.
.