Ajuda'ns a poder seguir fent la Revista de Ripollet. Oferim un mitjà gratuït però fer informació local no és gratis. Si pots, col·labora.
Durant aquest mes de novembre s’han celebrat a Ripollet les I Jornades de Memòria Històrica, dedicades als 80 anys de la Batalla de l’Ebre i a la Lleva del Biberó, i el seu punt culminant va ser el passat diumenge 25 de novembre. I és que es va inaugurar un nou espai de memòria històrica dedicat a la Guerra Civil a Ripollet, “el primer d’una sèrie” d’espais que es volen instal·lar a Ripollet, va explicar el regidor de Memòria Històrica, David Fontanals. Des d’ara, la Plaça Pere Quart compta amb una placa que s’ha instal·lat sota del molí per homenatjar els 81 joves ripolletencs que van ser cridats a files pel bàndol republicà durant la Guerra Civil, coneguts com la Lleva del Biberó. A l’acte d’inauguració i d’homenatge hi van assistir alguns familiars dels joves que van formar part de la Lleva així com també alguns representants polítics.
Segons Fontanals, es tracta d’un “reconeixement públic i a l’abast de tothom” que pretén ser un “element d’aprenentatge i una eina contra la desmemòria”. L’alcalde de Ripollet, José Maria Osuna, va explicar que és un “deute pendent que teníem amb Ripollet”. “S’han de reivindicar les llibertats, la democràcia i el pluralisme” va expressar Osuna, qui també va afegir que “des de les institucions locals s’ha de reivindicar l’espai públic com a espai de llibertat d’expressió”.
Després dels parlaments, i amb l’ajuda d’alguns familiars dels joves de la Lleva, es va destacar la placa informativa. Amb gran interès, els assistents van acostar-se a la placa per conèixer i recordar els joves ripolletencs cridats a files. . .
Tota una vida de lluita antifranquista
La placa instal·lada a la Plaça Pere Quart ret homenatge als 81 joves de les lleves del 1941 i del 1942 i reconeix, especialment, la figura d’en Sever Bigas. Igual que la resta de membres de la lleva del 1942, en Sever no va arribar a anar al front de guerra però durant el franquisme va lluitar contra la dictadura a través de cèl·lules clandestines del PSUC. Bigas, a més, va treballar per l’associacionisme cultural i esportiu. És per això que durant l’homenatge, hi van ser presents la dona i la filla d’en Sever Bigas.
La placa, instal·lada prop d’on va viure Bigas els darrers anys, també reprodueix el nom dels 81 joves i inclou una petita explicació sobre què va ser la Lleva del Biberó. Concretament, a Ripollet, la lleva de 1941 va combatre als fronts del Segre, Noguera Pallaresa i a la Batalla de l’Ebre, mentre que els de la lleva de 1942, tot i ser cridats a files, mai van arribar a anar a la guerra. .
Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies