Un estudi alerta de l’elevada concentració d’un contaminant cancerigen prop de l’Ecoparc
Una notícia publicada a La Vanguardia el passat dijous feia sonar totes les alarmes. Un estudi científic alerta de concentracions “més elevades del normal” de formaldehid, un compost químic irritant, al·lèrgic i cancerigen, a l’entorn de l’Ecoparc 2 de Montcada.
La resposta de les administracions va arribar dimarts quan després d’una reunió de la Comissió de Seguiment de l’Ecoparc 2 que es va celebrar a l’Ajuntament del nostre municipi i una reunió posterior entre l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB), administració responsable de l’Ecoparc 2, i els ajuntaments dels municipis propers a la planta (Montcada, Barberà, Santa Perpètua i Ripollet) s’anunciava que s’encarregarà un estudi a la UPC per “analitzar, si és el cas, la presència d’aquest compost químic i els seus nivells de concentració”. Precisament l’AMB utilitza com a font a la mateixa UPC per contradir l’estudi publicat afirmant que “els nivells d’aquesta substància no difereixen dels d’altres zones urbanes i industrials”. També es va anunciar que es coordinarà amb l’Agència de Residus de Catalunya i demanarà a la Direcció General de Qualitat Ambiental si cal introduir nous paràmetres en les llicències ambientals així com que s’encarregarà també un altre estudi de les llicències ambientals de totes les indústries i probables focus d’emissió.
Sorpresa i dubtes
L’alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, explicava en roda de premsa dimarts que la única informació que tenia era la que havia aparegut en premsa i que per tant tenia molts dubtes “d’aquesta informació, perquè la notícia no concreta absolutament res”. Deixava així dubtes sobre la notícia i sobre l’estudi “no sabem perquè si els resultats eren com es diu no es van comunicar abans perquè l’estudi es va fer entre 2009 i 2011”. Uns dubtes que també va expressar Carles Conill, director de l’àrea de medi ambient de l’AMB que malgrat afirmar que no volia contradir la investigació feta considerava que “les dades de l’estudi no indiquen que hi hagi nivells que puguin generar preocupació”. Conill va assegurar que l’Ecoparc 2 compleix amb la llicència ambiental que es va donar a l’obertura i que ha passat totes les revisions requerides.
L’estudi demana més estudis
Publicat a la revista científica ‘Environmental Research’ (Recerca Ambiental) l’estudi fet per cinc investigadors catalans pertanyents a la Universitat Rovira i Virgili i finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, analitza els contaminants a l’entorn de l’Ecoparc 2 en quatre períodes de sis mesos en els anys 2010 i 2011. Ho fa a través de dotze punts de mesurament que s’ubiquen a l’entorn de la planta en tres direccions i a distàncies de 300, 600 i 900 metres, situant un dels més allunyats ja en la zona residencial de Ripollet.
Els resultats obtinguts per l’estudi destaquen una alta concentració de formaldehid, una substància cancerígena, que els investigadors apunten es troba en concentracions superiors “a les que es troben a les zones urbanes d’arreu del món”.
Un dels autors de la investigació, el director del Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica, Josep Lluís Domingo explica que “fins ara els Ecoparcs es consideraven segurs, tret de les molèsties de sorolls i pudors, però el cert és que s’han investigat poc” i afegeix “nosaltres no estem ni a favor ni en contra, és més semblen plantes eficients per a la gestió de residus, però cal estudiar els efectes que hem trobat i minimitzar aquestes emissions, hem vist que no és innocu”. A les conclusions de l’estudi també es manifesten en aquesta direcció afirmant que cal estudiar més aquests contaminants “per tal d’assegurar que l’exposició actual a aquest compost no està afectant la salut de la població que viu a l’entorn de la planta”. Domingo insisteix en que “les coses s’han de fer bé i com més informació es tingui millor, cal seguir investigant en aquest i altres ecoparcs per trobar les causes”.
Pel que fa a l’afectació que els nivells trobats de formaldehid podrien tenir en les persones Domingo explica que “tot suma, no és tracta del perill d’aquest contaminant aïllat, sinó de l’acumulació, és per això que cal estudiar-ho”.
A l’Ecoparc o a l’entorn
Per la metodologia de l’estudi i la ubicació de l’Ecoparc en un polígon industrial no queda demostrat que l’origen del contaminant sigui la planta de tractament de residus. Carles Conill, AMB, apuntava també aquesta possibilitat i expressava que no tenien la certesa que la principal causa del contaminant fos l’Ecoparc.
La manca de concreció de l’origen es dóna també amb l’altra molèstia, aquesta no discutida, de l’Ecoparc, que són les pudors. El propi alcalde assenyalava que “patim més pudors d’altres empreses com Lípidos Santiga (refineria d’olis), l’empresa química KAO, una granja de porcs propera al nucli urbà o inclús la Panrico”.
10 anys d’Ecoparc
Precisament la notícia sobre la contaminació coincideix amb el 10è aniversari de l’Ecoparc 2. La planta es va inaugurar al maig de 2004. Un temps que segons l’alcalde, Juan Parralejo, ha demostrat que “moltes de les qüestions que es van plantejar van ser enganys” i “ni passen 400 camions, ni es tracten 400.000 tones de residus, ni tenim el poble ple de rates com es deia”. Pel que fa a les pudors Parralejo explica que les mesures que s’han dut a terme a la planta com la modificació de la xemeneia, el tancament dels magatzems i la cobertura de la cinta transportadora han reduït els episodis de males olors.
I concreta que en l’actualitat “tenen una durada de 10 a 15 minuts i podem estar tres mesos sense pudors i en altres moments amb diversos episodis en una setmana”, assegura que en gran mesura depenen “dels factors meteorològics, havent més pudor quan hi ha baixes pressions. També quan l’Ecoparc fa manteniments, que ens avisen, quan canvien filtres o evacuació d’aigües”.
Des de la seva obertura, al 2004, la planta ha fet diverses millores i al 2010 va incorporar una línia de tractament d’envasos. Ara gestiona, per tant, matèria orgànica, rebuig i envasos. I dels residus genera compost, biogàs, electricitat i recupera material de les fraccions.
En l’actualitat l’AMB té quatre ecoparcs. A més de l’ubicat a Barcelona i el de Montcada, es va obrir un tercer a Sant Adrià i un quart a Hostalets de Pierola que rep 360.000 tones l’any. També s’ha posat en marxa recentment un altre a Vacarisses.