Un informe de la Diputació apunta que caldran més aules d’ESO durant 10 anys

El Consell Escolar Municipal va acollir el passat dilluns 26 la presentació de l’Informe de Planificació Educativa de Ripollet fet per la Diputació de Barcelona a petició de l’Ajuntament.
En l’estudi, un exhaustiu recull de dades i projeccions de més de 300 pàgines, s’analitza la realitat de les xifres educatives actuals i es plantegen les previsions d’alumnes fins al curs 2024-2025.
És en aquesta previsió que a diferència del que defensa el Departament d’Ensenyament es confirma que les necessitats de més aules en la secundària no serà cosa de pocs cursos sinó una realitat des d’ara i com a mínim durant els 10 anys estudiats. L’informe planteja tres escenaris diferents, amb més o menys habitants, però en totes tres projeccions conclou que cal augmentar els espais a l’ESO i situa en el curs 2021-2022 el pic més alt d’alumnes a la secundària, quan faran falta entre 13 i 17 aules més. Aquestes dades ja demostren la necessitat d’un quart institut però l’augment d’alumnes també es nota i molt en el batxillerat. L’informe conclou que inclús en la projecció més baixa, que preveu un descens de la població, farien falta cinc nous grups classe de batxillerat l’any 2022-2023. Però les xifres van més enllà i no només confirmen que l’augment a la secundària serà durador i prou important com per no poder-se solucionar amb garanties amb obres d’ampliació sinó que també explica que el descens en infantil i primària trigarà en arribar. De fet, segons l’informe no serà fins el curs 2019-2020 que quedarien aules de primària buides.
.
Motivació i autoestima a secundària
Des de l’Ajuntament consideren que l’informe més enllà de confirmar la necessitat del quart institut també apunta que cal treballar l’autoestima i la motivació a secundària així com cercar ajuts i beques per potenciar que els joves puguin seguir estudiant.
Precissament en els estudis superiors l’informe posa de manifest el gran nombre de joves ripolletencs que han de marxar del municipi per estudir graus de formació professional i també que caldria dur a terme polítiques de gènere per fomentar que els nois accedeixin a la universitat, ja que ara ho fan molt més les noies.
.
Reunió amb Serveis Territorials
El regidor d’ensenyament, Oriol Mor, podrà parlar d’aquest informe en breu amb la directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Carme Vigués, en una reunió ja prevista.
.
.
Quadres de resum. Indica les unitats, és a dir grups classe, màximes que es donaran en els propers deu anys segons taxa d’escolarització i projecció per cicle educatiu i les compara amb les actuals. Extret de l’estudi.
.
.
.