Una segona vida per a la roba usada, economia circular i més responsable
Una botiga, un economat, entitats solidàries… les opcions per facilitar la reutilització de la roba usada en bon estat augmenten
Segons les dades de l’Agència Catalana de Residus en l’any 2021 a Ripollet es van recollir 70,8 tones de tèxtil. Llençar la roba hauria de ser l’última opció, reservada només a aquelles peces que ja no són aprofitables i estan en molt mal estat. En aquests moments a Ripollet el residu tèxtil només es pot llançar al rebuig. No l’accepten a la deixalleria i s’han retirat del carrer els 11 contenidors que hi havia de la Fundació Humana. Des de l’Ajuntament expliquen que un cop caducat l’acord estan pendents de licitar un nou contracte per la recollida del tèxtil que pugui resoldre els problemes de seguretat i de roba fora dels contenidors que hi havia abans.
Però la majoria de la roba usada no hauria de ser residu i cada cop hi ha més alternatives per donar-li una segona vida. Més enllà d’aplicacions i webs existeixen iniciatives locals que aposten per l’economia circular i la solidaritat. Les repassem perquè ajuden a reduir les deixalles, la petjada ecològica i també a agafar consciència de l’impacte que tenen les nostres decisions de consum.
Petika, dignificant el comerç de roba de segona mà
Al febrer de 2020 la Leticia García va obrir al número 29 del carrer Padró la botiga Petika. Un projecte personal i una iniciativa comercial, que un cop superada la pandèmia, busca poder consolidar una proposta nova al municipi. Venen roba de segona mà però el local, l’estat de les peces i la cura en l’atenció no tenen res a veure amb altres iniciatives de roba usada.
Funciona a través d’un sistema de dipòsit, els veïns deixen la roba en bon estat perquè la botiga la vengui i a canvi reben un percentatge de la venda. L’aspecte del comerç i la disposició de la roba, de temporada, és com la d’una boutique convencional. “Després de treballar molt de temps en botigues de roba la meva idea era fer un negoci que aportés alguna cosa més”, explica la Leticia. Ara, acompanyada per la seva parella en aquesta aventura, té prop de 450 veïns proveïdors de roba i destaca quan algun client després de comprar li comenta que “mai abans havia pensat en adquirir roba de segona mà”.
“M’agrada treballar amb la gent del poble que venen a deixar roba i també compren, fomentar l’economia circular i el consum de peces de segona mà que aquí encara no està tan estès com en altres països”, comenta.
Petika Seconhand – Carrer Padró 29 . Telèfon 93.546.29.85
@petika_secondhand a Instagram
L’Economat del barri, conscienciant sobre el consum
Sota el paraigües de la comunalitat Populus Labora, l’Esplai la Gresca ha iniciat una altra iniciativa que permetrà fer-se amb roba de segona mà. La “botiga” obrirà aviat al Celler Cooperatiu, a la plaça Emma Maleras. Serà L’Economat del barri i oferirà roba “i també una ‘Biblioteca de les Coses’, centrada en el préstec d’objectes de poc ús, com electrodomèstics o eines, entre d’altres”, explica l’Alba Soler, una de les responsables del projecte.
Pel que fa a la roba ja n’estan rebent a les dependències del Centre d’Esplai La Gresca, on estan fent el procés de tria. Després tenen previstes diverses accions per fomentar l’economia circular. Incentivaran l’intercanvi de roba en bon estat, motivaran a la reutilització de teixits per a altres composicions, lliuraran la roba no escollida a entitats o persones que en facin reciclatge i inclús arreglaran peces per donar-li un nou ús.
L’Economat funcionarà amb un sistema de punts i quotes trimestrals per als associats, “els punts seran la moneda del projecte i es podran aconseguir amb el pagament de quotes o amb aportacions no monetàries com ara temps de treball, formacions o peces de roba” detalla l’Alba.
Economat del barri – Ara a l’Esplai La Gresca, Carrer Nostra Senyora dels Àngels 15 i en breu al Celler Cooperatiu, Plaça Emma Maleras.
@leconomat_delbarri a Instagram
Altres entitats i opcions
Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada – Avinguda de la Creu Roja, 25. Tel. 936 916 161.
@creurojacerdanyolaripolletmir a Instagram
Mercat dels aturats – Dissabtes al matí, a la plaça de Pere Quart
Cáritas Ripollet – Carrer de Montcada, 67. Tel. 935 912 658.
Només roba per a infants de 0 a 3 anys.
Rastro Reto – Carrer de Balmes, 28 i Sarrià de Ter, 14. Tel. 935 910 355 i 935 805 517
rastroreto.com