Una xarxa feminista més potent que totes les violències
L’acte del comitè de dones al Centre Cultural va centrar la celebració del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones el mateix 25N. Enguany l’acte va voler posar en evidència la necessitat de crear xarxa contra aquesta xacra que va més enllà dels feminicidis. Ho van fer representar amb una xarxa física amb desitjos i missatges de les participants. Per altra banda es va convidar també als assistents a explicar les seves experiències. Ho van fer a les parets de la sala d’actes penjant mostres de diverses violències: física, psicològica, obstètrica, digital, sexual, institucional, simbòlica i econòmica. I també amb les intervencions posterios en lectures i sessió de micro obert.
Contra el masclisme a l’esport
La celebració també ha arribat enguany als clubs esportius. Molts d’ells s’han fotografiat ja amb les pancartes que l’Ajuntament ha penjat als equipaments esportius i escoles i instituts. El lema és ben clar: ‘A l’esport, el masclisme no hi juga’.
Dues mocions al ple
La coincidència del 25N i la celebració del ple municipal també va portar la reivindicació al debat dels regidors. Enguany es van aprovar dues mocions per unanimitat i hi va haver dues posant de manifest que malgrat hi ha unitat en el rebuig de la violència masclista hi ha diverses maneres d’entendre quins són els límits de la lluita feminista. Les diferències van ser entre el PSC i Decidim. La resta de grups i el regidor no adscrit van donar suport i es van adherir a la presentació d’ambdós textos.
La moció del PSC demanava set punts d’acord, destacant sobretot les peticions a l’Ajuntament i sobretot a la Generalitat. Entre elles hi havia l’exigència a la Generalitat “del mig milió d’euros que deu a les entitats pel desenvolupament de projectes” i “estudiar l’adhesió del consitori a la Xarxa de Municipis lliures de tràfic”.
Per la seva banda el text de Decidim instava al govern d’Espanya i a la Generalitat a dotar “de més recursos als municipis per poder desenvolupar polítiques municipis que abordin les violències masclistes de manera transversal” i “regularitzar la taula feminista”, entre d’altres.
Les diferències més significatives estaven als preàmbuls on la moció de Decidim incloïa al·lusions a les reivindicacions trans i inclús demanava la derogació de la llei d’estrangeria.
Un 25N molt enfocat als joves
Enguany s’ha posat més de manifest que preocupa com els joves entenen les relacions de parella, la sexualitat i el masclisme. El programa oficial del 25N ja comptava amb actes destinats a ells com el teatre feminista, els lots de llibres o el taller d’autodefensa. Però més enllà d’aquestes propostes els centres educatius també fa anys que hi dediquen esforços a la sensibilització. És un exemple d’aquestes activitats el manifest fet per alumnes de 5è de primària de l’escola Pinetons. Un text que han acompanyat amb cartells sobre la celebració i el símbol d’ajuda.