25 anys AETMV: Cultura popular: Eina de cohesió social?

La cohesió social és la vinculació dels membres d’una col·lectivitat entre ells mateixos i com a grup.
.
Per tal que una societat estigui cohesionada, les persones i els grups socials han de sentir-se partícips d’una mateixa comunitat. En aquest sentit, la cohesió social és la capacitat que té una comunitat d’integrar totes les persones que en formen part en la vida pública. Per això ha d’intentar evitar tota mostra de superioritat (individualisme) o d’inferioritat (aïllament o segregació) dels ciutadans envers el col·lectiu. Una comunitat també és més sòlida quan tots els seus ciutadans poden expressar la seva singularitat.
La cosa es complica si tenim en compte que no existeix una única societat, sinó múltiples societats interactuant. Si la cohesió social s’utilitza com a pretext per uniformitzar la societat, s’estan plantant les llavors del control i la repressió de la població.
Com qualsevol altra manifestació humana, les expressions de cultura popular no tenen per si mateixes cap valor inherent, tot i que són un reflex de la societat que les engendra. Hem de comprendre, doncs, que no totes les manifestacions folklòriques tenen la mateixa capacitat de cohesionar i vertebrar socialment una comunitat. Els seus integrants han de manifestar una voluntat inclusiva. Només d’ells -i no tant de l’expressió festiva que organitzin- dependrà la capacitat de l’associacionisme per crear vincles identitaris que facin que la gent pugui arrelar al seu lloc de residència.
.