25 anys AETMV: L’associacionisme cultural com a espai de participació social
Actualment es pot afirmar que la cultura popular es troba en una fase que ja ha superat el resistencialisme, almenys pel que fa a la seva capacitat d’atracció social i de generar una gran quantitat d’activitats, cada vegada més establertes com a referents populars i institucionals.
Simbòlicament alguns dels referents de la cultura popular recuperats i expandits, com ara els castellers, han esdevingut un nou referent nacional, quan abans només havien estat considerats elements del folklore local.
.
A hores d’ara, la potència associativa de la cultura popular fa que els possibles efectes d’un procés d’institucionalització i “oficialització” de la cultura popular siguin mínims. Però cal tenir en compte que aquests dos elements, és a dir suport institucional i suport social, han de tenir una relació determinada, de manera que el cos social sigui prou autònom per donar vida a l’activitat cultural sense dependre excessivament del suport públic a través, per exemple, de subvencions.
.
L’associacionisme cultural s’ha d’entendre també des de la perspectiva d’una societat civil organitzada que actua amb independència del poder polític. En aquest sentit, el treball realitzat per l’Associació d’Espectadors és un bon exemple de col·laboració i de generació de sinergies amb les administracions, mantenint una gran independència gràcies al treball voluntari i la implicació dels associats de l’entitat.
.
Difícilment les institucions públiques poden oferir un espai tan vivencial de la cultura i dels valors que hi estan associats, en la mesura que aquestes es basen en la participació de cadascun dels individus, en la suma de contribucions personals, en la creació d’espais de comunitat. La trama d’entitats culturals existents, amb forta tradició al país, constitueix un pòsit propici per a la proliferació de valors molt associats a la democràcia: participació, acció col·lectiva, iniciatives des de la base, autogestió, etc.
.
(Font: “Diversitat i integració en l’associacionisme cultural català”. CANEMÀS, revista de pensament associatiu, núm. 10)
.
Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors
.
Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors
.