Ampli seguiment en la primera jornada de vaga del professorat
Avui, 15 de març, comencen cinc jornades de vaga en l’ensenyament públic. Ho fa amb un seguiment força important als centres escolars del municipi. En les primeres hores i després de consultar a vuit centres, l’aturada és majoritària i més de la meitat dels docents està fent la vaga. La xifra arriba al “70 o 75%” en centres com l’escola institut Pinetons i és gairebé total a l’escola Escursell. L’excepció és l’escola Tiana on el claustre ha decidit agrupar les tres jornades de vaga d’aquesta setmana al dijous 17 perquè tenen grups de colònies.
La protesta s’està notant pel seguiment dels mestres i també pel suport de les famílies, diverses AFA i AMPA han mostrat públicament el suport a la reivindicació. Molts alumnes s’han quedat a casa i no han anat a les aules malgrat que els serveis mínims, més alts que altres vegades i que s’estan complint, obliguen a que hi hagi als centres un membre de l’equip directiu, un docent per cada tres aules a infantil, primària i l’ESO, i el 50% de la plantilla a les escoles bressol.
Com a tants altres municipis, a Ripollet els mestres i professors han fet públic un manifest conjunt on expliquen que la reivindicació va molt més enllà del malestar que ha provocat l’anunci, fet de forma unilateral pel Departament, del canvi de calendari pel curs vinent. Demanen que la inversió en educació arribi al 6% del PIB; menys ràtios i més estabilitat laboral; que se’ls hi deixi participar en l’elaboració del nou currículum, i la reversió de les retallades, entre d’altres.
La convocatòria de vaga, feta de forma unitària per tots els sindicats de l’enseyament, preveu cinc jornades. Des d’avui 15 fins el dijous 17 i també els dies 29 i 30 de març. A més hi ha prevista també una altra aturada per defensar el model d’inversió lingüística el pròxim dia 23.
Durant aquesta primera jornada docents dels centres ripolletencs participen a les concentracions convocades a Sabadell, davant dels Serveis Territorials d’Ensenyament i a Barcelona, on hi haurà tres punts de manifestació.
Manifest en defensa de l’ensenyament i l’escola pública
Ens adrecem a la ciutadania i a les famílies de Ripollet, a l’Ajuntament de la nostra població, als polítics i els mitjans de comunicació per manifestar el malestar que estan generant les decisions, actituds i accions de la Conselleria d’Educació i que ens han portat a plantejar la vaga com a recurs de protesta i denúncia i en defensa de l’educació al nostre país.
Volem expressar públicament la nostra queixa i gran preocupació en relació a:
- Manca d’inversió en recursos humans i materials que no dona resposta a les necessitats reals dels centres educatius. Per tant, reclamem al Govern de Catalunya que inverteixi el 6% del PIB en educació pública.
- Manca de recursos per atendre la diversitat i l’elevat volum de població infantil i juvenil en situació de vulnerabilitat i risc, trastorns i discapacitats. Per tant, reclamem la reducció de ràtios a les aules i la contractació de més personal de suport i especialista per tal de garantir l’equitat, la igualtat i la qualitat educativa, tal com recull el Decret d’Inclusió. Demanem, també, millors condicions de treball i estabilitat per al personal de suport i PAS.
- Desplegament urgent dels nous currículums al setembre de 2022, amb manca total d’oportunitats per participar i debatre de manera plural en la seva elaboració i aplicació. Per tant, plantegem la necessitat que tots els agents educatius participin realment (i no només en apariència) en l’elaboració dels nous currículums.
- Canvi en el calendari escolar sense cap consens amb la comunitat educativa que provoca la pèrdua del temps de formació del mes de juliol i compromet les reunions de tancament del curs al juny i les de preparació del nou curs, que es realitzen al setembre. Per tant, exigim la retirada del nou calendari i del decret de plantilles amb l’objectiu de millora de la qualitat de l’escola i l’educació pública.
- Pèrdua del poder adquisitiu i de drets laborals de mestres i professorat en un llarg recorregut d’anys. Per tant, exigim la reversió de les retallades dutes a terme al llarg dels últims anys (millora de condicions laborals).
- Menysteniment vers el col·lectiu docent en el fons i la forma de la negociació de les condicions laborals. Per tant, reclamen una taula de negociació en què estiguin representades totes les parts.
Per aquests motius, evidenciem i denunciem que l’Administració Educativa ignora els professionals de l’educació, els infants i els joves, i ignora també les seves famílies plantejant qüestions i mesures que s’allunyen molt del treball diari que es realitza als centres educatius.
Mestres i professorat de l’educació pública de Ripollet. Comunitat educativa de Ripollet