Anàlisi pionera de les emissions amb un sistema de captació automàtic

Els investigadors de la UPC, Eva Gallego i Jose Francisco Perales, iniciaran en breu el tercer estudi d’olors a Ripollet. Ells mateixos van ser els responsables dels dos primers, fets al 2015 i el 2019, i ara proposen una anàlisi pionera amb captadors automàtics.
Es busca superar les limitacions que s’han trobat en els dos primers estudis i que no han impedit registrar i analitzar tots esl episodis de pudors o contaminació. En breu començaren la feina prèvia i s’espera que a finals d’any s’instal·lin vuit captadors automàtics que s’activaran a través d’un sensor. “És una tecnologia testada i validada però en la qual encara hi seguim treballant i millorant”, comenta Perales.
Els aparells acabaran sent propietat de l’Ajuntament que hi destinarà més de 64.000 fins al 2022. Es preveu captar mostres “de 20 episodis i analitzar uns 70 o 80 compostos orgànics volàtils (COV) que tenen risc per a la salut o provoquen impacte per olors”, comenta Gallego qui confia que els resultats obtinguts seran “molt ajustats a la realitat”.
Vuit sensors per cobrir el municipi
La primera part d’aquest tercer estudi és decidir on s’han de posar els vuit captadors que s’activen de forma automàtica quan hi ha un episodi d’emissions gràcies a un sensor. Prèviament els investigadors faran una modelització numèrica, és a dir “establiran la base de dades” amb mapes de concentració, estudi dels vents i la meteorologia, la relació de fonts emissores… una tasca clau per a l’èxit de les captacions i poder establir l’origen de les mateixes. Eva Gallego considera que amb vuit captadors es podrà “cobrir tot Ripollet” i en ser automàtics també es registraran tots els episodis.
Control dels fums i el soroll a la C-58
L’Ecoparc, els polígons industrials propis i dels municipis veïns i ara també les vies de comunicació. La tinent d’alcalde Pilar Castillejo apunta que cal no oblidar “que tenim una autopista que ens travessa”. És a dir es tindrà en compte la C-58 per situar algun dels sensors i poder analitzar així l’emissió de COV. Aquesta anàlisi es complementarà amb una altra de soroll. La farà directament l’Ajuntament amb la instal·lació prop de l’autopista d’algun dels cinc sonòmetres que comprarà gràcies a una subvenció de 14.700 euros atorgada per la Diputació de Barcelona.