Bústia: Prevenció de riscos en els espais de la Festa Major
Soc la Carla Escursell i soc voluntària en diversos espais de cures per a la prevenció de riscos en espais festius. Ja s’acaba la festa major d’enguany i m’agradaria fer un parell de comentaris que ens facin reflexionar i puguin servir de feedback a l’organització de cara a les properes edicions.
En primer lloc, m’agradaria començar felicitant l’organització per haver comptat amb l’assistència de l’stand d’Energy Control. Aquesta entitat fa una tasca molt necessària en prevenció de conductes de risc relacionades a l’ús de substàncies psicoactives proporcionant informació a les persones usuàries i éssent un punt estratègic de prevenció precoç d’addiccions.
Si bé iniciatives com aquesta fan que la festa sigui un espai més segur, hi ha una “bona pràctica” que no s’ha dut a terme que m’agradaria denunciar.
Cal que als festivals de música hi hagi punts d’aigua potable senyalitzats a disposició del públic tal i com podeu veure en la Guia preventiva i de seguretat per a espais de música i ball redactada per Energy Control. En el cas dels concerts al parc del Brollador, no només no hi havia punts d’aigua senyalitzats sinó que de les fonts habituals no en sortia aigua (no sé si estaven espatllades o es van parar per tal que hi hagués més consum de barra). En tot cas, és inacceptable que en un espai d’oci nocturn públic no s’abasteixi amb aigua potable. Es tracta d’un dret bàsic, que fa que els assistens puguin gaudir de la festa amb menys riscos per deshidratació, especialment si s’està servint alcohol.
En segon lloc, m’agradaria fer una crida a repensar els espais de cures que proveïm per a la ciutadania. Si bé és necessari que existeixi un punt on denunciar les violències, trobo que l’èmfasi del missatge dels punts lila pot deixar algunes persones joves excloses i que no s’hi acostin pel tipus de violència o situació en la qual es veuen immerses.
Proposo que el missatge sigui “Si veus o vius una agressió, actua”. Hem de crear una cultura de resposta davant la violència sigui quin sigui el caire de la mateixa independentment de a qui vagi dirigida. Pot ser que els punts lila facin la impressió de ser exclusius per a violències de tipus sexista/LGTBI-fòbica i que una porció de la població jove no senti que té un espai segur on dirigir-se en cas de patir una situació violenta.
D’igual manera que els lavabos de la biblioteca molt encertadament han deixat d’estar separats per gènere perquè els lavabos no tenen gènere, les violències tampoc en tenen i hauríem de vetllar per espais lliures de violències de qualsevol tipus.
Carla Escursell
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors