Carlos Gómez: “L’agricultura tradicional és insostenible, Groots pot ser una solució”

Normalment les plantes creixen al sòl però en Carlos Gómez, en Joaquim Bas, l’Albert Gombau i l’Alessandro Calcagno han ideat una nova manera per no utilitzar terra. Ripollet ha vist néixer una empresa innovadora amb la idea de revolucionar l’agricultura de proximitat sense perdre les arrels
Revista de Ripollet: Com neix Groots?
Carlos Gómez: Ens interessava el tema d’economia circular i tots els sistemes que fan un ús eficient dels seus recursos. Dins d’aquest món vam tirar per l’aquaponia i d’allà vam derivar cap a la hidroponia. L’objectiu que volíem aconseguir era fer un sistema de cultiu tancat on tots els recursos s’aprofitessin. Vam estudiar els sistemes que hi havia i ens van semblar que no estaven gaire bé, crèiem que ho podíem millorar.
RdR: De què us coneixeu els quatre fundadors?
C.G: Som quatre amics que ens coneixem des de l’escola. No estàvem molt contents amb els nostres respectius treballs i ens vam llençar a l’aventura.
RdR: Us vau arriscar molt.
C.G: Sí, però el més impressionant va ser quan els quatre a la vegada vam deixar la feina. Vaig dir: ‘Deixem les nostres feines, no estem contents, provem-ho!’. En Joaquim havia fet enginyeria química i treballava de comercial tècnic a Josep Montalt, empresa de maquinària per formació de xapa. L’Àlex estava a la Mango, abans havia treballant a Amazon. L’Albert tenia unes franquícies de Nostrum. I jo vaig estudiar enginyeria de camins a Londres i em vaig instal·lar allà fins que amb aquest projecte vaig tornar cap aquí.
RdR: Què té d’especial la hidroponia?
C.G: Sabem que l’agricultura tradicional no és sostenible i nosaltres volíem trobar una solució. Vam mirar les diferents opcions, la hidroponia, ens va agradar molt perquè estalvies molta aigua i es pot treballar en vertical. Vam fer proves dins d’un pis i quan vam veure que podia funcionar vam començar amb l’empresa.
RdR: Cap dels quatre tenia nocions?
C.G: Sí, una mica sí. Jo tenia coneixements d’enginyeria ambiental gràcies a la carrera. L’enginyeria química que va estudiar Joaquim va molt bé per les barreges de nutrients. Els altres dos no tenien nocions però els va interessar molt el tema.
RdR: Quan comença oficialment Groots?
C.G: Vam deixar els treballs a novembre de 2018 i vam constituir l’empresa un mes després.
RdR: A partir d’aquí, com evoluciona l’empresa?
C.G: El que nosaltres hem desenvolupat és un sistema de cultiu hidropònic vertical. Hidropònic simplement és cultiu sense terra. Només hi ha una solució d’aigua i nutrients que es bombeja per un circuit tancat, aquesta cau per dins d’unes torres que hem dissenyat, les plantes agafen els nutrients i l’aigua retorna al tanc per reaprofitar-la. En aquestes torres estan les plantes, hi caben 28. Així ocupem menys espai, som quaranta vegades més productius que l’agricultura tradicional en la nostra granja. En aquest procés utilitzem il·luminació led molt potent. Tot això permet que podem cultivar qualsevol planta a qualsevol època de l’any amb qualitat i sabor consistent. A més podem controlar tots els entorns ambientals: humitat, temperatura, diòxid de carboni…
RdR: Exactament quin és el producte que oferiu?
C.G: A Ripollet vam fer la granja-pilot. Un local de menys de cent metres quadrats en el qual l’àrea de cultiu era de quaranta metres quadrats. Vam fer les primeres proves per veure si de veritat funcionava. La prova pilot va funcionar molt bé. Vam comercialitzar menta, alfàbrega, sàlvia… a restaurants de Barcelona. Els hi portàvem cada matí, tallat el mateix dia, més fresc impossible. Agrada molt perquè es nota la diferència en la qualitat. Com hem vist que funciona bé i necessitàvem més espai ara hem llogat una nau a Barberà de quatre-cents metres quadrats.
RdR: Per què comenceu a Ripollet?
C.G: Ens va agradar molt el poble per l’accés a Barcelona i perquè el lloguer no era tant car com allà. A més tots vivim a prop.
RdR: Quina és la clau del vostre èxit?
C.G: El producte agrada per tres motius principals: perquè és molt fresc, és de proximitat i l’alta qualitat. A part d’això hem muntat un sistema més decoratiu, un petit hort vertical que es pot posar a restaurants i així poden tenir en el local les seves verdures pròpies. És com una rèplica en miniatura de la nostra granja.
RdR: És l’equilibri d’un producte de proximitat i de qualitat que a més té cura del medi ambient.
C.G: Exacte. Molta alfàbrega que es consumeix ve del Marroc i no arriba aquí fins passats quatre dies. Nosaltres fem producte ‘hiperlocal’, que està conreat a la teva ciutat. El projecte principal és que hi ha una alternativa al cultiu tradicional, volem demostrar que es pot fer una granja d’interior rendible i que no contamini el sòl amb pesticides, a més d’estalviar aigua.