Comença el curs amb 123 alumnes menys i la segregació com a gran repte

El nou curs ha començat amb 3.406 alumnes a infantil i primària, són 203 menys que l’any passat. S’han estrenat per fer I3 a les escoles 220 alumnes, 92 menys que el curs anterior, fet que ha permès baixar les ràtios a 19 però que també ha comportat la pèrdua d’un dels dos grups de l’Escursell, un tema que preocupa pel que suposa pel futur de l’escola.
Comencen la secundària 16 alumnes menys que l’any passat però el total a l’ESO és de 2.104, un centenar més que el curs 2022 – 2023. A aquests més de 5.500 alumnes cal afegir un miler més que aquesta setmana han començat el curs a batxillerat i cicles formatius.
La segregació, “el gran repte que tenim com a ciutat”
El curs passat Ripollet va ser assenyalat com el municipi català per sobre dels 5.000 habitants amb més segregació escolar a primària. Segons la Fundació Bofill al nostre municipi la meitat dels alumnes d’origen estranger haurien de canviar de centre educatiu perquè totes les escoles tinguessin la mateixa composició social. El regidor Òscar López considera que és “el gran repte que tenim com a ciutat”, es felicita que hi hagi “consens polític per afrontar-lo” però explica que les solucions arribaran “a mig i llarg termini” perquè “influeixen molts factors, cal la implicació de tots els agents” i “moltes actuacions topen amb els límits de la llibertat que tenen les famílies per escollir centre”.
Entre les mesures que ja s’han posat en marxa hi ha la col·laboració amb la Generalitat per atorgar ajuts a famílies, coneguts com “motxilla”, per redistribuir els alumnes nouvinguts i la continuïtat del Pla Educatiu d’Entorn, entre d’altres.
Es renova el Pla Educatiu d’Entorn per quatre anys més
L’Ajuntament ha anunciat que signarà amb el Departament d’Educació de la Generalitat un nou conveni per mantenir el Pla Educatiu d’Entorn durant els pròxims quatre anys. L’objectiu és donar suport a infants i famílies amb necessitats educatives i socials en termes d’inclusió i també poder treballar amb els agents educatius del territori. Entre les accions que hi ha previstes destaquen ‘El racó de la petita infància’, tallers de suport educatiu, orientació educativa per als canvis d’etapa, tallers de coneixement de la llengua catalana i suport digital i lingüístic per a la preinscripció.
Les escoles necessiten de “més i millor manteniment”
Abans de començar el curs i per posar a punt les escoles s’han fet algunes actuacions referents a plagues, arbres o millores a les aules. El regidor d’ensenyament Òscar López anuncia més inversions en manteniment i també que reclamarà “a la Generalitat que faci la seva part” perquè “hi ha molta feina a fer i cal molta inversió però des de l’Ajuntament només podem fer el manteniment, les grans obres de millora depenen del Departament i malauradament els últims anys no han fet prou”.
Gairebé un de cada quatre alumnes rep ajuts menjador
El curs passat 901 alumnes ripolletencs van rebre ajuts menjador, un 23,5% del total. Segons informa el Consell Comarcal del Vallès Occidental les sol·licituds d’ajuts menjador pugen curs rere curs i el percentatge de concessions també. Mirant les dades comarcals l’etapa on més es donen és a infantil, arribant al 26,1%, i per tipologia de centre, es donen més del doble a alumnes de la pública que de la privada o concertada. El mateix consell ha anunciat que en l’inici d’aquest curs 2023-24 ja hi ha 18.737 alumnes amb ajut, un 7,84% més que a l’inici del curs passat.
Fotografia: Ajuntament de Ripollet