En el ple de juny el govern va iniciar els tràmits per reformar l’ordenança de convivència aprovada el març de 2011. Ho va fer presentant un text modificat i convidant a fer al·legacions o suggeriments sobre el mateix. Va ampliar el període preceptiu d’exposició pública d’un mes a dos, per tal que no s’esgotés a l’agost. Més tard, i davant les crítiques fetes i les poques aportacions rebudes, encara ha afegit un mes més i el termini no finalitzarà fins el proper 2 d’octubre. La intenció expressada pel govern obrint novament el debat és incorporar a l’ordenança preceptes regulats posteriorment en altres textos i ajustar-la a la realitat actual. Però el que ha provocat és que es torni a obrir el debat sobre si cal o no una ordenança de convivència; si aquesta ha de regular aspectes com l’horari permès per regar les plantes dels balcons, ha de prohibir netejar fruita a una font o multar l’exercici molest de la mendicitat; així com si té o no caràcter recaptatori, i voluntat de control sobre els moviments socials.
Un grup de veïns porta manifestant des de l’agost que no volen l’ordenança i que caldria aprofitar aquest nou procés per retirar-la. Ho han fet a través d’un vídeo on intervenen diversos ripolletencs i que porta més d’un miler de reproduccions a Youtube i el proper 28 de setembre ho faran també a la Plaça Pere Quart amb una jornada de participació. La intenció és donar a conèixer la problemàtica i recollir les aportacions de la gent. Un dels portaveus, i membre del col·lectiu Mai Més!, David Fontanals explica que la nova proposta d’ordenança “és pitjor que l’anterior perquè afegeix més sancions; incrementa d’altres ja recollides; continua limitant l’ús de l’espai públic; és classista perquè va contra el pobre i no contra la pobresa, i pretén controlar les expressions espontànies culturals i polítiques”. És per aquests motius que no volen “ni aquesta ni l’anterior” i aposten perquè “l’Ajuntament posi les eines necessàries ja existents” que permetin l’autorganització dels ciutadans i “no crear de noves copiades de les grans ciutats”.
Dos anys d’ordenança
“En ser una eina tan lligada a la societat cal mantenir-la viva”, explicava fa unes setmanes el regidor del Pla de Convivència, Rafael Gómez que convidava a la participació perquè “quan es va aprovar no va haver gaires aportacions de la ciutadania”. Gómez considera que l’ordenança és imprescindible per poder fer front a actituds incíviques a la via pública i també per solucionar problemes de relació entre veïns però es manté obert a debatre per exemple si tot l’articulat ha resultat útil o no, “es va agafar el model de l’ordenança de Barcelona i a partir d’aquí cal anar retallant o canviant”.
Segons les dades facilitades per l’Ajuntament en aquests dos anys s’han aplicat 220 sancions i la majoria han estat referides a problemes de soroll al carrer o dins el domicili entre veïns. Per rebatre l’argument que l’objectiu de la normativa és recaptar diners expliquen que des de la institució s’han posat en marxa també altres projectes com els agents cívics, les campanyes informatives o el servei de mediació i sobretot que els sancionats no reincidents poden evitar pagar la multa fent prestacions substitutòries. En aquests primers dos anys només ho ha fet un de cada deu, 22 de 220.
L’ordenança modificada
El nou text proposat pel govern es pot consultar a l’apartat d’anuncis oficials a la web municipal però el document no facilita la comparativa ja que no s’assenyalen els punts modificats respecte el que continua vigent. S’ha millorat la redacció, tenint en compte en el llenguatge la igualtat de gènere. S’ha modificat l’horari permès per a la instal·lació de vetlladors i terrasses de bar, ampliant-ho una hora pel matí de les 9h a les 8h. S’ha ampliat també una hora, de les 21 a les 22h l’horari en el qual es permeten fer activitats a la via pública i s’ha canviat de les 21h a les 7 a les 22h a les 8h l’horari en el qual no es permet dur a terme tasques de càrrega i descàrrega al carrer. Per altra banda s’ha afegit al punt 5 de l’article 50 que l’incompliment dels horaris en els establiments públics “serà motiu de sanció administrativa,que es graduarà en relació al temps que sobrepassi el tancament i la reincidència pot comportar la retirada del permís concedit”. I en el punt 5 de l’article 60, el referent als contenidors d’escombraries, la prohibició de “extreure elements i deixalles dels contenidors de recollida d’escombreries (papers, cartró, vidres, roba,etc.), així com embrutar la zona del voltant dels contenidors.”
En el quadre de sancions es passa de concretar la quantitat de cada infracció a posar un límit màxim per a cada tipus però es manté el mateix redactat que hi havia.
També s’incrementa la multa de greu (300 euros) a molt greu (450) per a dos infraccions: “Tolerar el consum de substàncies estupefaents o psicotròpiques, drogues en locals o establiments públics, falta de diligència en ordre a impedir-ho per part dels propietaris, administradors o encarregats dels locals” i “Fer promoció publica de totes les substàncies que puguin generar dependència i siguin nocives per a la salut, la distribució gratuïta de mostres, així com totes aquelles activitats de publicitat o promoció que incompleixen les exigències legals”.
Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies