El govern presenta un pla per crear ocupació i recuperar indústria

El Teatre Auditori va acollir l’acte de presentació del Pla Estratègic Industrial. “Un relat” i un pla d’acció que proposa i ordena actuacions de millora
La desindustrialització del municipi no va començar fa dos anys ni la feina del govern per revertir-la tampoc. Però el tancament de Sintermetal, l’empresa més important del municipi tenint en compte volum de facturació i generació d’ocupació, sí va suposar un punt d’inflexió. El cop va ser dur i va fer veure al govern que calia quelcom més que accions aïllades, era necessari un pla de futur. “Un relat”, en paraules de la regidora d’empresa, Txell Caler, o “un impuls”, en paraules de l’alcalde. I això vol ser el Pla Estratègic Industrial. Una eina que estableix 79 accions per millorar les condicions de la indústria i els polígons, impulsar la formació professional i fer més atractiu el municipi per a noves inversions.
El document, elaborat per Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC) en col·laboració amb l’Àmbit de Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament, ha de ser una eina que ajudi a “crear ocupació estable i de qualitat” i contribueixi “al progrés social i econòmic del municipi”, “que no es pot deixar al calaix” i que caldria executar amb “hiperactivitat”, com va afirmar la directora de l’UPIC, Silvia Solanellas, perquè “cal fer moltes coses en molt poc temps”.
Moltes empreses però amb poca facturació
El pla fa una anàlisi de la situació actual. Ripollet és el 6è municipi del Vallès amb més habitants però és el 3r amb més atur i el 12è en PIB. El 16,8% de les empreses del municipi són industrials. Per sectors destaquen el del metall, fusta i mobles i la logística. Hi ha una elevada densitat empresarial però no hi ha empreses molt grans, ni en termes de facturació ni en nombre de treballadors. El 21% del territori són polígons (PAE) i hi treballen unes 3.000 persones. Destaquen per la seva bona accessibilitat però alguns han quedat envellits i necessiten de millores.
Aprofitar la ubicació i la relació amb l’entorn
No és una realitat fàcil i per superar-la el pla apunta que cal convertir-se en una “ròtula” de l’entorn, aprofitar que estem entre grans vies de comunicació, de centres de coneixement i d’àmbits empresarials com l’eix de la C-58 i l’àmbit B-30. “Potser no cal atraure grans empreses sinó indústries que complementin a les grans que ja tenim a prop, per exemple”, va apuntar Solanellas. Ella també va lloar el compromís i la inversió que s’està fent en l’àmbit d’empresa i ocupació de l’Ajuntament on s’ha passat d’1M€ de pressupost al 2015 i vuit treballadors al PMO als 2,6M€ i 25 treballadors actuals. Tanmateix es vol fer aquesta actualització sense oblidar la sostenibilitat i la vessant social. I entre els punts diferenciadors que podria tenir Ripollet s’assenyala la intenció de convertir-se en un ‘hub’, un focus de coneixement industrial, sent referents en la formació professional dual.
Un pla per desenvolupar conjuntament
El pla proposa accions i marca prioritats. Incorpora dinàmiques i projectes que ja estan marxa com el foment de l’associacionisme empresarial i la relació entre les indústries, les inversions de millora als polígons i ha de complementar altres com el Ripollet Vital, el Ripollet Pedala o el Viver d’Empreses. Tot plegat una aposta de municipi de llarg recorregut que només es podrà desenvolupar si es treballa conjuntament entre l’administració, les empreses, els centres de formació i la ciutadania.
Prioritats del Pla Estratègic
El Pla Estratègic Industrial s’organitza en 4 programes que vertebren un pla d’acció amb 11 eixos de treball, 36 línies d’actuació i 70 accions. Aquestes són algunes de les accions prioritàries.
- Un teixit empresarial fort: Dinamitzar l’Associació d’empreses i crear una Taula de Competitivitat Local.
- Cap a uns PAE ecosostenibles: Impuls a la circularitat, millora de la mobilitat i accions d’eficiència energètica.
- Humanització dels PAE: Pla d’hospitabilitat a noves empreses, accions amb perspectiva de gènere i apropar l’empresa a la ciutadania.
- Hub de coneixement industrial: Col·laboració empreses i centre seudcatius (FP Dual).