El segon estudi d’olors no aporta novetats i s’hi encarrega un tercer
L’estudi d’olors fet entre 2015 i 2016 va assegurar que l’Ecoparc era el principal focus d’olors al municipi. Xifrava que la planta de tractament de residus estava darrera del 16% dels episodis, seguit per l’empresa Lípids Santiga, a qui imputava un 8%. La setmana passada es va presentar un segon estudi, fet entre febrer i abril del 2019, i les conclusions són semblants. Es confirma l’Ecoparc com a focus de Compostos Orgànics Volàtils (COV), que són els elements que provoquen la pudor, i es manté que els nivells mesurats estan per sobre “del nivell de confort” però que no arriben als que es troben en zones semi-industrials i que “no són tòxics ni perjudicials per a la salut”.
En concret l’estudi ha analitzat els COV a dos punts del municipi. Un prop dels Pinetons (1) i l’altre pròxim al parc Primer de Maig (2). Es van mesurar les immissions quan es registraven episodis de pudors. Però hi va haver pocs. Així que també es van prendre mostres durant 24 hores en cinc dies de finals d’abril de l’any passat. Al punt 1 es van registrar concentracions de total COV (és a dir del conjunt de compostos, s’han determinat fins a 120 de diferents) que van arribar als 701 u/m3 durant algun dels episodis.
Es tracta d’una xifra que supera els 200 u/m3 que es considera el valor màxim de confort en aire interior i es troba dins del que es considera rang d’exposició multifactorial (entre 200 i 3.000), és a dir, per sota dels nivells perillosos per a la salut, com ja apuntava l’estudi del 2016. A més alguns dels compostos trobats no s’han observat al punt 2 i corresponen a elements “que poden generar-se en els processos de degradació de matèria orgànica”. Això i els vents permeten a l’estudi afirmar que “poden indicar l’impacte provinent de tractament de residus” a l’Ecoparc.
En les mostres de 24h, tant al punt 1 com al 2, es donen nivells més baixos, entre 75 i 440 al punt 1 i 254 i 338 al punt 2, on degut als vents no es van poder mesurar immissions arribades des dels polígons industrials. En tots dos casos, valors per sota dels 500 – 600 que es consideren propis de les zones semi-industrials. Segons els investigadors, Eva Gallego i José Francisco Perales, aquestes mesures confirmen que “la pudor a Ripollet és un problema d’episodis”. I per poder registrar les concentracions durant els episodis i evitar les limitacions que han patit els dos estudis fets fins ara es farà un tercer amb medidors automàtics, a més punts que començarà aquest mateix any.
8 punts automàtics de control continu
El Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC començarà en breu els treballs previs al nou estudi d’olors. Es preveu que a mitjans d’aquest any ja es puguin instal·lar vuit captadors automàtics, que s’encendran de forma autònoma a través d’un sensor cada cop que hi hagi un episodi d’olors. Els nous aparells es distribuiran pel municipi per tal de captar també l’afectació de l’autopista C-58, entre d’altres. Amb aquest nou mètode es tindran dades del lloc, el dia, l’hora i les immissions registrades de tots els episodis. Es preveu que es mantinguin instal·lats durant anys.
‘El triangle de la mort’
La presentació de l’estudi d’olors es va completar amb la presentació del treball de recerca ‘El Triangle de la mort. Relació entre la gestió dels residus i els problemes de salut’ fet per les alumnes de l’institut La Ferreria de Montcada Safa Chaudhry i Imane El Gribes. En el treball les dues alumnes analitzen els efectes que poden tenir per a la salut equipaments com l’Ecoparc i la cimentera de Montcada i els abocadors de Cerdanyola.