L’Any ‘Sumem verd’ vol ser una acció transversal contra el canvi climàtic

“L’any Sumem verd no és una opció, és una obligació”, va afirmar l’alcalde, JM Osuna. Es refereix a la necessitat de lluitar contra el canvi climàtic, “d’anar més enllà de l’espai físic i concret, també de mostrar el compromís de Ripollet amb les generacions futures”, d’actuar davant l’emergència climàtica. Per això el 2020 serà l’Any Sumem Verd. “Per fer una reflexió, parar especial atenció a la conscienciació i per fomentar polítiques i accions concretes en la lluita contra el canvi climàtic”, va explicar també Osuna.
Amb la marca Sumem Verd es vol donar “una coherència, un fil conductor”, a tot un programa d’actuacions que tindrà com a eixos bàsics la recuperació del riu Ripoll, la gestió de les escombraries i l’eficiència energètica. Des del govern, igual que ha passat amb la celebració d’anys de caire cultural, volen que també s’impliquin les comunitats educatives, les associacions i el món empresarial.
La imatge de la celebració és un asterisc, un símbol de sumar i un de multiplicar superposats, “perquè volem sumar i multiplicar”, va explicar el regidor de comunicació, Oriol Mor, i són de color verd i blau per la importància que té el riu al nostre municipi.
Llums leds, carrers per a vianants, bosses de cotó, recollida porta a porta i molt més
L’Ajuntament ja té prevista una llarga llista d’actuacions amb motiu de l’Any Sumem Verd. Pel que fa a la conscienciació la celebració tindrà presència als mitjans de comunicació públics, es repartiran carmanyoles, bosses de coto i gots reutilitzables, es faran assembles ciutadanes, es celebrarà el 30è Dia de l’Arbre i s’ampliarà el ‘Clean Up Day’.
Els alumnes de secundària ja estan treballant en els pressupostos participatius propostes contra el canvi climàtic i durant aquest curs s’iniciaran a les escoles plans de foment de la cultura del residu zero.
Precisament les deixalles tindran un pes important ja que el govern vol implantar el sistema de recollida porta a porta de les escombraries i també frenar els abocaments de voluminosos i residus.
Les accions al riu es concretaran amb la finalització del gual que s’està construint ja, l’inici d’un nou projecte de retirada de canya més al nord i l’inici del debat sobre quina ha de ser l’actuació en la part central.
Es preveu també fer canvis de l’enllumenat per instal·lar leds, fer obres als equipaments esportius perquè siguin més eficients, posar una mini-deixalleria al Mercat Municipal i fomentar el transport públic.
I destaca entre les propostes inicials, la idea de convertir en zones de vianants els carrers Sagrera, Nou i Escoles com un primer pas dins un projecte de ‘peatonalització’ del casc antic.