El telèfon contra la violència masclista rep tres trucades diàries des del Vallès
La pandèmia i el confinament van fer créixer durant el 2020 les trucades al telèfon contra la violència masclista. Es van donar més crits d’alarma, més senyals, però es van acabar formalitzant menys denúncies. L’Observatori del Vallès Occidental ha publicat aquesta setmana un recull anual de les dades relacionades amb la violència de gènere.
Més trucades i més atencions
Les dades confirmen que les mesures aplicades per fer front a la pandèmia durant el 2020 van augmentar el risc de les dones. Durant el confinament les trucades al telèfon d’atenció a les víctimes van créixer a la nostra comarca un 137%. Però el risc no va ser major només pel fet que les dones víctimes estiguessin forçades a conviure amb els seus agressors durant el confinament sinó també pels efectes que la pandèmia ha tingut en l’economia, el benestar personal i el mercat laboral. Durant la ‘desescalada’ el creixement de trucades respecte la mitjana dels últims anys va ser encara major, arribant al 167%. Tot plegat, ha fet que el 2020 sigui l’any amb més trucades a la comarca, 1.269, un 47% més que l’any anterior.
El creixement de les trucades ha vingut acompanyat també d’un augment de les dones ateses per violència als Serveis d’Atenció a les Dones (SIAD). A tota la comarca es va atendre en 2020 a 857 dones, un 15,7% més que en 2019.
Menys denúncies
Contrasta aquesta situació amb una reducció del nombre de denúncies. Per primer cop des del 2017 es registra una davallada en aquest recompte. En 2020 es van registrar 1.989 denúncies, 139 menys que l’any anterior. Al partit judicial de Cerdanyola, on s’inclou Ripollet, Badia, Barberà i Montcada es va tramitar de mitjana una denúncia cada dia.
Es van sol·licitar 70 ordres de protecció i només es van adoptar 25, un 35,7% de les incoades, un percentatge que se situa 13 punts per sota de la mitjana catalana (48,8%) i és la meitat que l’espanyola (70,5%). Pel que fa als delictes, el 73,7% van ser per lesions lleus; el 13,1% contra la llibertat, la integritat moral i l’honor, i un 7% pel trencament de penes.
Malauradament destaca en el recompte del nostre partit judicial un delicte d’homicidi i l’única víctima mortal per violència de gènere a la comarca durant el 2020. La xifra de dones assassinades al Vallès en l’àmbit de relacions de parella o exparella puja a 27 des del 2007.
El telèfon d’atenció a la violència masclista és el 900 900 120. Es pot contactar amb el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Ripollet demanant cita prèvia al 935 046 040 i a través del correu siad@ripollet.cat.
Gràfics i infografia extretes de l’Informe fet per l’Observatori Vallès Occidental