El tercer pavelló esportiu es dirà Lucila Pascua

El ple municipal va aprovar la proposta per unanimitat
El tercer pavelló esportiu de Ripollet, que està previst que es construeixi al costat de l’institut Palau Ausit, portarà el nom de la jugadora de bàsquet Lucila Pascua. Serà el primer pavelló amb nom de dona després del Francesc Barneda i el Joan Creus. Un bateig que es fa a proposta del CB Ripollet i que la Comissió de Nomenclàtor va alçar ahir al ple municipal. Ho fa perquè “és una esportista ripolletenca del més alt nivell, amb un extens palmarès i un referent per a l’esport femení a Ripollet i a Espanya” i atenent la intenció de “feminitzar el nomenclàtor local”.
En el ple municipal la moció, presentada per tots els grups i llegida per la Bet, del CB Ripollet, es va aprovar per unanimitat. El regidor no adscrit, Eugeni Montanuy, va afirmar que “de mica en mica es fa justícia i es posen els noms que fa molt temps que haurien d’haver-s’hi posat”. La regidora de SOM Ripollet, Melodi López, van dir sentir-se orgullosa “que s’hagi pogut aprovar la moció”. El portaveu de Ciutadans, Josep Gabarra, va desitjar que “tant de bo en el futur hi hagi moltes Luciles”. Per part del PSC, el regidor Ramon Martos, va considerar un “encert” la proposta i va afirmar que el bateig “és una responsabilitat” i ha de servir “per fomentar l’esport femení”. El regidor de Decidim i president de la comissió de Nomenclàtor, Sergio Linares, va considerar que la trajectòria nacional i internacional de Lucila “és digna d’admirar”, “ja no arribar si no mantenir-se durant tants anys sobretot amb les dificultats que tenen les dones esportistes”. I l’alcalde, JM Osuna, va afegir que aquesta aprovació dona resposta a una demanda històrica de reconeixement a “una de les esportistes més importants i insignes de la localitat”.
Va escoltar totes aquestes intervencions i la lectura de la moció des de la mateixa sala de plens la Lucila Pascua a qui els regidors van agrair la seva assistència. En acabar el punt Lucila es mostrava “molt contenta, emocionada i orgullosa i amb una mica de responsabilitat perquè he estat sent un referent i ara amb més raó”. Li agradaria que servís perquè “moltes noies vegin en arribar al pavelló el meu nom i quan el busquin trobin que he estat 244 partits amb la selecció espanyola, subcampiona olímpica, medallista en mundials i pensin que treballant i lluitant es pot arribar, crec que és aspecte que pot ajudar, per exemple, en aquesta fase de l’adolescència on ara hi ha molt abandonament en els equips femenins o, també, no arribar aquí però sí que serveixi d’estímul per seguir jugant perquè l’esport també reporta moltes coses bones”.
La presidenta del CB Ripollet, Núria Gorina, també es mostrava molt satisfeta en la sortida del ple amb l’aprovació perquè “és la persona ideal i una dona, un fet molt important pel bàsquet femení”.
Una aprovació que caldrà referendar
L’aprovació de la moció no bateja el pavelló perquè el pavelló encara no hi és. Així que com va voler deixar clar el regidor Sergio Linares, aquesta decisió “correspondrà a la comissió de Nomenclàtor i el ple que hi hagi quan estigui fet”. “És un primer pas”, com va dir l’alcalde i amb l’aprovació unànime dels 21 regidors i els arguments escoltats un pas força ferm.
Però el cert és que dins de la comissió la proposta no ha tingut consens i la polèmica creada per aquest fet ha entelat un nomenament que mirant el currículum esportiu de Lucila Pascua és indiscutible.
La llei trans, la llibertat d’expressió i les lligues femenines
La polèmica es va generar perquè Lucila Pascua, que a més de jugadora i psicòloga és la presidenta de l’Associació de Jugadores de bàsquet (AJUB) i s’ha caracteritzat per la defensa dels drets de les dones esportistes, s’ha manifestat en defensa de les categories femenines esportives i ha expressat dubtes sobre la inclusió de les dones trans en les mateixes.
Una polèmica per la qual Lucila reconeix que els últims dos mesos ho ha passat “una mica malament” però en declaracions als mitjans de comunicació va defensar la seva “llibertat d’expressió”. No va voler afegir res sobre la qüestió i va afirmar: “jo deixo que la meva carrera esportiva parli per mi”. I va afegir que “mai he atacat a ningú” i “defenso l’esport femení”, “i la inclusió de tothom en l’esport”.
El debat sobre la regularització de la participació de les persones trans en l’esport està obert a nivell nacional i internacional i ni federacions ni la mateixa llei trans aprovada recentment han trobat encara una solució. Aquí a Ripollet la posició de Lucila va portar a tres vots negatius al seu nomenament dins la comissió, van ser els de Decidim, Jovent Republicà i la Taula Feminista. El regidor de polítiques LGTBI, Fran Sànchez, partidari de la inclusió sense limitacions de les dones trans en les categories femenines sí ha manifestat públicament que no comparteix les declaracions de Lucila “en cap cas”.
La presidenta del CB Ripollet, Núria Gorina, apuntava que “de moment no podem opinar sobre el tema perquè si no es pronuncien les federacions ni els comitès internacionals… S’ha de treballar molt bé des de tots els àmbits, buscant fer la norma més justa per a tota la societat en general”.
Lucila Pascua, un referent esportiu i un exemple de professionalitat
El palmarès de Lucila Pascua és molt extens i viu perquè encara segueix jugant. Subcampiona olímpica a Rio de Janeiro, plata i bronze mundials, quatre bronzes europeus, 244 partits internacionals. Més de 20 temporades a l’elit espanyola del bàsquet havent aconseguit un títol de lliga a Espanya i un a Hongria, dues copes de la reina, dues supercopes i una supercopa europea. Va començar a jugar amb nou anys al Sant Gabriel i ha mantingut el contacte amb el bàsquet local. Un recorregut esportiu que al 2015 li va valdre la Medalla de Plata del Mèrit Esportiu i que al 2016 la va portar a ser la pregonera de la Festa Major.