Josep Maria Selva: “La llum de Valls durant les Decennals és impactant, tot racó està il·luminat”

Cada deu anys des de 1791 la ciutat de Valls s’engalana per celebrar les Decennals, una festa que va començar per una promesa i que un ripolletenc, o vallenc fora vila, com és Josep Maria Selva no es perd mai. Enguany li ha tocat fer el discurs a la presentació de la festa al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, en el qual convidava a tot els catalans a la celebració que es fa des del 28 de gener al 6 de febrer.
Revista de Ripollet: Explica’ns, ets un ripolletenc de Valls.
Josep Maria Selva: La meva ascendència és vallenca per tots costats, la meva dona és vallenca i la meva descendència està establerta a la capital de l’Alt Camp. La vida et porta per certs camins, en aquest cas on hi ha feina. Els meus pares vivien a Barcelona i van decidir comprar la farmàcia aquí a Ripollet i jo vaig seguir amb ella, al carrer Calvari.
RdR: Es pot dir que ets un vallenc forà?
J.M.S: Soc un vallenc fora vila. És més, tenim una entitat amb vallencs que viuen fora de la ciutat des de fa anys. Es va crear a principis del segle XX, abans anar a Valls era molt més complicat, trigaves tres hores. Per això la gent de Barcelona tenia enyorança i es reunia regularment, per parlar de les seves coses i alhora preparar quelcom per a Valls, per exemple a cada Decennals oferien un regal al veïnat. Per tots aquells que no podem viure allà la festa es converteix en un punt de reunió, estic segur que tot vallenc fora vila un dia o altre durant la setmana es passarà.
RdR: Com explicaries per algú que no és de Valls que és una Decennal?
J.M.S: Com el seu nom indica se celebra cada deu anys. És una festivitat que es fa en honor a la Mare de Déu de la Candela, la patrona de Valls. S’organitza tots els anys acabats en u, perquè la primera es va celebrar el 1791 quan la població va prometre a la patrona que si es deslliuraven de la pesta farien una gran processó cada deu anys per agrair-li el seu gest. També se les coneix com les Festes de la Llum perquè una de les coses que més impacten d’aquesta festivitat és la llum, per qualsevol racó que vagis tot està il·luminat.
RdR: És curiós que s’hagi preservat tants anys.
J.M.S: Gairebé tres-cents anys. Sempre s’havia celebrat cada deu anys, però l’any passat es va trencar la tradició per culpa de la pandèmia, per aquest motiu aquest any diem que són les festes Decennals del 2021+1. Va ser molt dur per nosaltres no poder-la celebrar, d’aquí que hem fet una mica de trampa. Sí que és curiós que arran d’una promesa es faci la festa durant tants anys. És de les poques celebracions en el país amb una periodicitat així.
RdR: Què es fa durant la setmana?
J.M.S: Se celebren un gran nombre d’actes. Els primers anys van ser de caràcter religiós, però a poc a poc es van afegir d’altres tipus com literaris. Abans se celebraven Jocs Florals, ara és el certamen literari i una editorial edita un llibre de poemes del guanyador. Crec que hi ha més de 550 activitats durant la setmana, des del seguici dels capgrossos, com també actuacions castelleres, deu hores de concerts seguides… hi ha de tota mena.
RdR: Ha estat complicat organitzar aquesta Decennal 2021+1 per la pandèmia?
J.M.S: Sí, molt. I encara s’haurà de canviar algun acte abans de la inauguració. Per exemple se celebrava un gran ball de gal·la el dia abans de l’inici amb un gran concert que s’ha hagut de posposar. Esperem que es mantingui tot com està i que la COVID no ens afecti més encara.
RdR: Amb aquesta serà la teva setena Decennal.
J.M.S: Això mateix. Per mi és molt especial haver-ne viscut tantes. A Valls comptem per Decennals, és a dir, parlem de quantes hem pogut viure. És molt normal recordar Decennals. Al final volem viure deu anys més per viure’n una altra. És un patrimoni del poble, es porta a la sang, és molt nostrada i l’esperem amb candeletes. Pensa que la Generalitat la va declarar Festa Patrimonial d’Interès Nacional.
RdR: I abans de celebrar-les us convoquen a l’Ajuntament de Barcelona.
J.M.S: Cada any l’alcalde de Valls, enguany alcaldessa, ofereix a la ciutat de Barcelona, com Cap i Casal, el programa de festes. Tant per a la ciutat com per tots els vallencs fora vila. Aquest acte es fa al Saló de Cent. Allà es convida a tot Catalunya a acostar-se a les festes. L’Ada Colau no va poder ser-hi per qüestions d’agenda, per tant ens va rebre la tinent d’alcalde, Laia Bonet, que justament és vallenca.
RdR: Enguany vas fer un discurs. Estaves nerviós?
J.M.S: Una mica. Em van anomenar pregoner de l’acte a l’Ajuntament per presentar les festes Decennals. En el discurs vaig recordar els meus decennis. Per mi va ser realment emotiu. També vaig recordar els meus avantpassats que van haver de marxar de Valls per feina.
RdR: Què els hi diries als ripolletencs per animar-los a visitar les Decennals?
J.M.S: Que no dubtin en anar, que veuran la sorprenent llum d’aquestes festes, sobretot la del piromusical, que serà la cloenda de les festes. Però a part d’aquest espectacle sempre hi ha de llum i això impacta. També impacta la processó de la Candela, el silenci és sepulcral, a mi de petit em feia un respecte descomunal veure a tanta gent en silenci per la fe a la Mare de Déu. A aquella edat estava acostumat a anar a l’estiu, canvia molt anar a les festes, tant per l’època de l’any, que fa molt més vent, com per tota la il·luminació.
RdR: Què té d’especial Valls?
J.M.S: Al final Valls és una capital de comarca. En el seu moment va ser una ciutat molt important gràcies a la indústria, però és veritat que no ha crescut tant comparant-la amb altres com Ripollet. Això sí, és un dels focus culturals més rellevants de Catalunya. Estaria a l’altura d’altres ciutats com Tortosa o Vilafranca. Tanmateix, el que realment té d’especial per a mi és que és la meva terra. Vaig acabar el discurs amb un fragment de Francesc Blasi que explica molt bé que significa ser de Valls: “És una terra tocada pel vent amb gent de valors ferms. Som de mirar molt al cel pels castells, per tenir el campanar més alt de Catalunya i, naturalment, quan mengem calçots”.