Un homenatge als deportats obre les Jornades de memòria històrica

Visites guiades, itineraris, xerrades, exposicions i presentacions de llibres farciran a partir d’aquest cap de setmana l’agenda cultural del municipi amb motiu de la quarta edició de les Jornades de memòria històrica. El tema a tractar són els anys de la Segona República (1931 – 1936) i l’objectiu apropar aquell moment històric des de diverses mirades.
L’acte inaugural recupera un homenatge públic que va quedar pendent en l’edició de l’any passat per les restriccions de la COVID. Llavors, el dia 23 va fer un any, es van col·locar les llambordes ‘Stolpersteine’ de forma íntima amb els familiars però no es va poder fer cap reconeixement col·lectiu a la memòria de Tomás Caballero, Josep Datzira, Sotero López, Juan Montesinos i Pau Pallàs, veïns que van morir en camps nazis. Dissabte al Teatre Auditori se saldarà el deute.
El mateix dissabte s’oferirà una visita guiada a l’exposició ‘Persones, somnis, ideals: Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936’ que es va inaugurar al CIP Molí d’en Rata el passat mes d’octubre i diumenge al matí es farà una sortida a Barcelona per fer l’itinerari ‘Barcelona durant la Segona República’.
Dimarts continuarà el programa d’actes al CIP Molí d’en Rata amb un col·loqui sobre els arxius amb la participació d’Eduard Ballesteros i Helena Bea, membres del GER; Mercè Aymerich, arxivera i membre de la Junta d’Arxivers de Catalunya, i l’historiador local Ramón Martos. Dijous el mateix escenari acollirà la presentació del llibre ‘Josep Miret Musté (1907-1944)’. La seva autora, Rosa Toran, explicarà qui era aquest polític que va acabar deportat i assassinat a Mauthausen.
Recreació històrica
El següent cap de setmana continuaran els actes. Divendres al Teatre Auditori es podrà veure l’espectacle ‘Mort a les cunetes’, cinc monòlegs que donen veu a les víctimes del franquisme; dissabte hi haurà una recreació històrica a la plaça Constitució per explicar la insurrecció anarquista a Ripollet el gener de l’any 1933, i diumenge es llegiran poemes a diversos espais del municipi. El programa es completa amb una exposició sobre la pedagoga i escriptora Teresa Juvé amb motiu del centenari del seu naixement.
Primeres activitats de les Jornades de memòria històrica
Dissabte 29 de gener, a les 11h. Teatre Auditori del Mercat Vell
Acte d’homenatge als deportats ripolletencs als camps nazis
Entrades a entrades.teatreauditoridelmercatvell.cat
Dissabte 29 de gener, a les 17.30h. CIP MolÍ d’en Rata
Visita guiada a l’exposició “Persones, somnis, ideals: Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936”
Diumenge 30 de gener, al matí. A Barcelona
Itinerari “Barcelona durant la Segona República”
Anada i tornada en bus des del CIP
Inscripció prèvia a la visita guiada del 29 i la sortida del dia 30 fins al 28 de gener, a les 12 h, a molidenrata@ripollet.cat o 935 946 057.
Dimarts 1 de febrer, a les 19h. CIP Molí d’en Rata.
Col·loqui: “Com expliquem la història a través dels arxius”
Dijous 3 de febrer, a les 19h. CIP Molí d’en Rata
Presentació del llibre Josep Miret Musté (1907-1944)
Reserves per la xerrada i la presentació del llibre a molidenrata@ripollet.cat o 935 946 057.
Exposicions
Fins al 10 de març, al CIP Molí d’en Rata
“Persones, somnis, ideals: Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936”
Del 31 de gener al 19 de febrer, a la Biblioteca Municipal
“Teresa Juvé. La llibertat conscient”