La Plaça del Molí esdevé epicentre de la lluita feminista durant dos dies

Prop de 300 dones esperaven, dissabte a la tarda, la sortida de la cursa de dones a la rambla Sant Jordi amb carrer de la Mercè. Alhora, la plaça d’Emma Maleras s’omplia amb les gairebé 700 dones que van participar a la marxa. Així, prop d’un miler de dones de totes les edats es van unir per recórrer els carrers del municipi reivindicant la igualtat i cridant contra la violència de gènere.
Ambdues convocatòries es van trobar davant del mural feminista i des d’allà van anar juntes, algunes amb les llums del mòbil enceses, altres amb torxes, cap a la plaça del Molí. Allà algunes de les participants van sumar-se a la performance “Un violador en tu camino”, que va donar la volta al món gràcies al col·lectiu feminista Las Tesis, de Xile.
Després de la performance, l’escenari va acollir els parlaments institucionals a càrrec de la regidora d’esports, Andrea Guijarro, i la regidora de feminismes, Txell Caler. Guijarro va criticar que “els estereotips ens persegueixen al llarg de la nostra vida en tots els àmbits” i va afirmar que per a que “la societat canviï de mentalitat, hem de seguir mobilitzant-nos” i “lluitar unides”. Un clam a la sororitat que també va voler fer extensiu Txell Caler. Davant la multitud de dones presents, Helena Bea, en representació del Comitè de Dones, va sentenciar que “la plaça és nostra” i el col·lectiu va penjar una placa amb un canvi de nom simbòlic a “Plaça de les dones”. Un canvi de nom que des del comitè no descarten demanar. Les activitats van continuar durant la nit però les baixes temperatures van obligar a suspendre l’acampada a la plaça.
L’endemà, 8 de març, la plaça va continuar acollint activitats. El col·lectiu Acollim Ripollet-Cerdanyola es va voler unir a l’acte per denunciar els atacs que estan rebent refugiats, ONG i periodistes a les fronteres, “una situació que en el cas de les dones és molt pitjor” comentava Àngels Leiva.
També hi va haver un taller de pancartes, dansa bollywood i rap feminista cantat per un grup de joves. El moment més emotiu de la jornada va ser el memorial efímer que el Comitè de Dones va fer al centre de la plaça. 106 cadires ocupades per dones de diferents edats posant nom a les 106 dones assassinades per violència de gènere a tot l’Estat espanyol en el transcurs d’un any. Una a una, les dones participants van anar aixecant-se de les cadires, llegint el nom de la víctima en veu alta, fins que el memorial va quedar buit. El memorial va voler ser un crit contra la violència masclista perquè “ja n’hi ha prou de silenci” en paraules d’Helena Bea.
La jornada va acabar a Ripollet amb la lectura del manifest unitari i la convocatòria per assistir a la manifestació a Barcelona aquella mateixa tarda.
Als actes del cap de setmana cal sumar l’exposició fotogràfica “Juntes som més fortes” a la Plaça de l’Onze de Setembre, a càrrec d’AFOCER i l’scape room del Jovent Republicà.
Música, poesia, llibres i cinema per tancar el programa pel Dia de la Dona
El Dia de la Dona ja ha passat però el programa d’actes del 8M encara continua durant tot el mes de març. Aquest divendres 13 l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell ha programat un espectacle dins l’Espai Escenari dedicat a la poesia feta per dones. A l’espectacle “Poetes – Elles tenen la paraula” es fusiona la veu de Joan Massotkleiner i l’arpa d’Anna Godoy per posar en valor els versos de Maria Antònia Salvà, Maria-Mercè Marçal, Clementina Arderiu i Rosa Leveroni, entre d’altres. L’espectacle serà a les 21h amb entrades a 7 euros i preus especials per als alumnes d’institut i els associats.
La Biblioteca també acollirà dos actes dins del programa. Dilluns 16, a les 19h, Sherezade Bardají i Marta Hernando acostaran les lectures feministes imprescindibles. I el divendres 20, també a les 19h, l’escriptora i activista pels drets de les dones Bel Olid oferirà una xerrada sobre el feminisme.
El dimecres 18 a les 18h, la Biblioteca Andreu Solà de l’INS Lluís Companys farà una sessió de club de lectura feminista on es conversarà sobre el llibre “Tina Frankens” de Bel Olid. Per acabar, el grup de Dones per la Igualtat organitzarà una sessió de cinema projectant “Una qüestió de gènere” de Mimi Leder. Serà el dimecres 25 a les 19h al Centre Cultural.