La taxa de criminalitat puja però segueix molt per sota de la mitjana
Amb 38 delictes per cada miler d’habitants l’any passat, Ripollet està per sota de la mitjana metropolitana i registra molts pocs delictes greus
“Ripollet és segura, més que altres ciutats veïnes”, afirma l’alcalde, Luís Tirado. És contundent i les dades li donen la raó. L’any passat al municipi es van registrar, segons les xifres oficials del Ministeri de l’Interior, 1.515 delictes penals, és a dir 38 per cada miler d’habitants. Són molts menys que els 67 que registra de mitjana la província de Barcelona, una mica més que els 36 de Cerdanyola, però menys que els 50 de Barberà, els 52 de Santa Perpètua i els 72 de Montcada. Una taxa que puja arreu des de la pandèmia.
La setmana passada es van publicar les dades del primer semestre del 2024 i la criminalitat ha pujat, ja s’acumulen 925 delictes, és a dir 23 per cada 1.000 habitants. L’alcalde, però, es mostra tranquil, “no es pot avaluar fins que acabi l’any, de fet sabem que les xifres del tercer trimestre són molt millors i estan baixant”. Malgrat això explica que es vol “estar millor i s’està reforçant el cos de la Policia Local, hem incorporant tres agents i contractarem tres més, quan acabi l’any tindrem 48, que és el màxim que ens pertoca” i anuncia que en breu incorporaran una nova furgoneta d’atestats, “una oficina mòbil que ens vindrà molt bé pel mercat setmanal, la Festa Major o quan fem controls”. Tanmateix afirma que hi ha molt bona col·laboració entre Policia Local i Mossos i es mostra satisfet amb l’operativa i la dotació de la policia autonòmica al municipi.
El més comú són els furts per la multireincidència
Amb pocs delictes greus registrats, el que més es dona al municipi són els furts. Al 2022 va haver-hi 331, al 2023 294 i en els primers sis mesos de l’any s’ha registrat un augment important i ja van 199. “La Policia està treballant i tenim localitzades les persones que són però tenim un problema amb la reincidència perquè se’ls deté i al dia següent estan al carrer. Però estem a sobre i des de l’administració local fem tot el que podem per minimitzar això”, explica l’alcalde que afegeix “i és totalment fals el lligam que fa l’extrema dreta d’aquest problema amb la immigració, també tenim nacionals. Es tracta d’un delicte relacionat molt sovint amb el consum de drogues, persones malaltes”. Pel que fa als robatoris en 2023 va haver 40 amb intimidació o violència, 86 amb força i 41 sostracció de vehicles, una xifra semblant a la del 2022.
Creixen els delictes sexuals denunciats
Pugen a l’estadística els últims anys i de forma generalitzada arreu del territori els delictes de contingut sexual que es denuncien. A Ripollet també i això preocupa. L’alcalde reconeix que en aquest àmbit “encara queda molt per fer” i recorda que des de l’Ajuntament “es posen els punts lila però que cal seguir treballant”. En 2022 es van registrar 6 delictes, en 2023 van ser el doble, 12 i de gener a juny del 2024 van 11.
La ciberdelinqüència, una nou perill
No fa gaires anys que les dades de criminalitat contemplen les infraccions penals comeses mitjançant la xarxa i des que ho fan no han parat de créixer. A Ripollet en 2022 es van denunciar 241 casos, en 2023 van ser 281 i en el primer semestre del 2024 ja van 193. Tirado explica que és un perill que preocupa inclús a les administracions que tenen grans bases de dades i ara amb l’administració electrònica són molt dependents de la xarxa. Tampoc descarta que en el futur es puguin fer campanyes informatives i formatives per a la ciutadania perquè “són delictes que van evolucionant i cal tenir coneixement”.
Fotografies: Ajuntament de Ripollet