La trajectòria vital de Nadia Ghulam, al teatre

Al març de 2020, l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell tenia previst l’espectacle “Nadia”, sobre la trajectòria vital de la jove afganesa Nadia Ghulam. La pandèmia ho va aturar tot però ara, dos anys després, l’entitat ha recuperat a la programació aquest espectacle documental.
La proposta, de la mà de la Cia. La Conquesta del Pol Sud sota la direcció de Carles Fernández, comptarà amb la participació de la mateixa Nadia Ghulam. La protagonista explicarà la seva pròpia història, tot el que va viure durant els anys que va estar al seu Afganistan natal.
La representació serà aquest divendres 25 de març a les 20.30h al Teatre Auditori del Mercat Vell. Les entrades encara es poden adquirir a la pàgina web de l’entitat.
La crítica de Joana Raja: “Crit d’esperança”
“Nadia” forma part d’una excel·lent trilogia de teatre documental preparada per la companyia La Conquesta del Pol Sud, sobre dones que han patit situacions de gran duresa física i/o emocional en la seva vida, i que a més ho expliquen elles mateixes als espectadors. Les altres parts d’aquesta trilogia són “Claudia”, una nena “robada” durant la dictadura argentina i “Raphaëlle”, sobre una persona transsexual. La dona que vindrà a Ripollet aquest divendres es Nadia Ghulam, nascuda a Kabul i que va partir greus ferides durant la guerra posterior a la retirada soviètica i que durant 10 anys va sobreviure en el país dels talibans, gràcies a que es va disfressar de noi. El 2006 va arribar a Barcelona i ja com a dona ha pogut dur a terme una important tasca divulgativa sobre la cultura del seu país i els problemes de les dones a l’Afganistan. Escoltar l’obra amb la pròpia veu de la protagonista li afegeix un plus d’emotivitat. Nadia Ghulam exposa un clam per la supervivència, que si bé és individual, al capdavall és també col·lectiu, en representació de totes les dones del seu país, que amb l’arribada de nou dels talibans al poder, viuen sota un règim opressor que no les reconeix com a éssers de ple dret. A la vegada, les seves energia i força vital són un magnífic exemple d’una lluita que es també un crit d’esperança llançat als espectadors, sacsejant-los, perquè s’afegeixin al clam, com a lluites compartides.