Laura Cánovas: “Cal evitar contagiar-nos de pensaments catastrofistes”
Fa uns dies, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya publicava una guia sobre com gestionar psicològicament la situació de confinament i quarantena pel coronavirus. Des de la Revista de Ripollet hem parlat amb la Laura Cánovas, psicòloga del Gabinet Bocalia, sobre com gestionar les nostres emocions i fer front al confinament.
Revista de Ripollet: En moments de confinament i de crisi com els que estem vivint, deu ser normal que aflorin pensaments negatius. Com podem fer front a l’ansietat, la por o l’estrès?
Laura Cánovas: Per una banda, és important acceptar que part d’aquesta situació està fora del nostre control i que, per tant, poc solucionarem donant-li voltes. És important també tenir clar que és una situació temporal i evitar contagiar-nos de pensaments catastrofistes.
RdR: Quina és la importància de marcar unes rutines diàries?
L.C: Sabem que les rutines ens ajuden a tenir un equilibri i harmonia interns ja que ens aporten estabilitat. Podem procurar mantenir uns horaris de menjar i de descans, per a l’oci i per l’activitat física.
RdR: Cal estar informats, però una sobreexposició a la informació podria afectar-nos a nivell psicològic?
L.C: Sí, cal evitar la sobreinformació, perquè no farà més que augmentar l’angoixa.
RdR: Alguns professionals ja apunten que la situació de confinament podria ser més llarga del que s’ha decretat. És possible que vinguin moments més complicats per a la nostra salut mental?
L.C: Sí, si no prenem consciència de que la situació és impredictible ara per ara i intentem ser flexibles amb les situacions que estan fora del nostre control.
RdR: La possibilitat d’estar connectats a través de les xarxes socials té indiscutiblement els seus beneficis, com poder parlar amb amics i familiars o per seguir les nombroses opcions d’entreteniment que molta gent està oferint. Cal que ens limitem, però, el nombre d’hores que estem connectats a la xarxa per evitar possibles addiccions al mòbil?
L.C: És aconsellable limitar el temps que hi dediquem i invertir-lo en altres activitats. Així, a banda de lluitar per evitar l’addicció a les noves tecnologies, evitem caure en el sedentarisme.
RdR: La convivència familiar és essencial en aquests dies. Com pot passar factura la situació de confinament a les relacions familiars?
L.C: De la mateixa manera en que a vegades ens passa quan estem de vacances, que de cop canviem rutines i estem tots junts les 24 hores del dia.
RdR: Quins consells doneu per portar aquests dies de la millor manera possible tancats dins de casa?
L.C: Acceptar que podem tenir diferents bioritmes, uns som més actius al matí i altres a la tarda. No ens hem d’obligar a seguir el ritme dels altres o a la inversa. Davant de les diferències, busquem un model de negociació on tots hi guanyem, per exemple veiem la peli que t’agrada a tu però jo trio el que soparem. En moments de tensió, recordem moments feliços. D’aquesta manera recordarem la importància que té la família i veurem la situació d’una altra manera. Si la tensió és molt elevada i veiem inevitable “l’explosió” fem un temps fora anant a una altra habitació o sortint al balcó fins que ens calmem.
Amb els nens transmetem més amb l’actitud que amb les paraules
RdR: Com podem ajudar als infants a entendre la situació i ajudar-los a gestionar les seves emocions de la manera més adequada?
L.C: Mantenir-los informats de manera que puguin entendre-ho segons la seva edat i respondre a tots els seus dubtes o preocupacions. Hem de reduir la seva por explicant que les persones al seu càrrec sabem bé com protegir-los. Mantinguem nosaltres la calma, amb els nens transmetem més amb l’actitud que amb les paraules.
RdR: Què en podrem aprendre d’aquesta situació? Ens afectarà a la nostra manera de ser i de relacionar-nos?
L.C: Donarem importància a coses que fins ara no hi donàvem valor, ressorgirà el sentiment d’ajuda als altres i el sentiment de coresponsabilitat (de les teves accions depèn com estaran els altres i a la inversa), entre d’altres. És una oportunitat per a cuidar també de nosaltres mateixos, en aquesta pausa de les nostres vides tan atrafegades, i de fer un esforç després per a seguir buscant aquests moments tan importants per a la nostra salut mental.