Les treballadores dels serveis socioeducatius demanen millores en les condicions laborals
Amb l’anunci de licitació del nou contracte de serveis, les treballadores han volgut donar a conèixer les demandes fetes i que no han estat recollides
A principis del mes de març s’ha publicat l’anunci de licitació del nou contracte de serveis d’intervenció socioeducativa per a l’Ajuntament de Ripollet, uns serveis que actualment es trobaven fora de contracte ja que ja havien caducat les dues pròrrogues previstes al darrer contracte signat l’any 2020. Amb la publicació de la nova licitació, les treballadores d’aquests serveis han volgut donar a conèixer quines són les seves condicions i reivindicacions.
Les treballadores expliquen que el passat mes de desembre es van reunir amb la nova regidora de Drets Socials, Sonia Martín, a qui ja van traslladar les seves reivindicacions. Ara que el nou contracte ha sortit a concurs, les treballadores denuncien que el plec de condicions “no només no té en compte cap de les demandes que es porten fent des de fa anys i les propostes de millora, sinó que ha empitjorat les condicions d’algunes de les treballadores”.
Les treballadores expliquen que el problema no és nou i que fa anys que les seves reivindicacions es traslladen tant a l’Ajuntament com a l’empresa que gestiona el servei. Consideren que la millora en les seves condicions de treball és “una qüestió de voluntat política” però senten que durant anys no se les ha tingut en compte.
Un sector precaritzat i amb molta rotació
El sector d’atenció a les persones és un sector generalment precaritzat i per això ara les treballadores dels serveis d’intervenció socioeducativa de Ripollet han volgut alçar la seva veu, “volem dignificar les nostres condicions”. Expliquen que conviuen dia a dia amb la realitat d’infants, joves i famílies, una feina molt “vocacional” i que requereix de “compromís i responsabilitat”. Tot i així, reivindiquen que la qualitat del servei es garantiria amb unes millors condicions laborals. L’equip de treballadores denuncia que és molt difícil fer equips de treball estables, ja que hi ha persones que deixen la feina perquè en troben d’altres amb millors condicions laborals, i per això busquen equiparar-se amb les poblacions del voltant de Ripollet, que disposen de més hores de treball. Una rotació de personal que expliquen que dificulta l’assoliment d’objectius i la creació de vincle amb els infants, joves i famílies.
Les treballadores demanen revisar les condicions
El nou contracte inclou un servei de suport a les famílies amb infants de 0 a 3 anys, el plec contempla la contractació de dos educadors d’atenció directa i la coordinació del servei amb 6 hores setmanals. Unes hores que es restarien de la coordinació que actualment es fa als serveis La Placeta i Kftí, “la implementació d’aquest servei no pot anar en detriment de les condicions laborals i la dignitat del servei que s’està oferint”, reivindiquen.
Una altra de les demandes de les treballadores és l’augment de la jornada laboral, que actualment és de 18,5 hores setmanals. Una jornada que consideren del tot “insuficient”, ja que a més del servei d’atenció directa, han de dedicar hores de treball intern per programar activitats i fer informes, entre d’altres tasques. A més expliquen que un augment d’hores permetria treballar més la coordinació amb tots els agents educatius així com també el treball amb les famílies.
Les treballadores demanen també que se les canviï al conveni col·lectiu d’Acció Social – actualment estan en el del Lleure Educatiu –, ja que treballen amb infants i joves en risc d’exclusió social. Es tracta d’un conveni que no contempla la figura del treballador fix discontinu i el nou contracte preveu fins a onze treballadors sota aquesta figura, de manera que es genera una incompatibilitat amb el conveni. Més enllà de la incompatibilitat i la millora de les condicions laborals, les treballadores senyalen que poder tenir un contracte ininterromput permetria poder seguir donant servei d’atenció directa als infants i joves més enllà del període lectiu, “l’atenció als infants i adolescents en risc d’exclusió social hauria de ser continuada durant tot l’any”, comenten les professionals.
A banda de donar servei al SADI La Placeta, el Kftí i el Casal de Joves, el contracte dels serveis d’intervenció socioeducativa també contempla un educador de carrer que treballa amb adolescents en situació de risc. Tanmateix ja fa temps que l’equip demana la incorporació d’una segona persona com a educadora en medi obert per formar el que s’anomena “parella educativa”. “Actualment no es dona a l’abast”, comenten, i expliquen que també és necessària una segona persona per “tenir més capacitat de crear vincle amb els grups de joves” i per “seguretat”.
Les colònies, una demanda històrica
Més enllà de les seves condicions laborals, les treballadores també es queixen que el plec de condicions (igual que l’anterior) no contempla ni les colònies ni les excursions com a punt essencial. I és que malgrat que les colònies i les excursions formen part del sistema de punts a l’hora d’atorgar la licitació, el plec no les contempla com a obligatòries i, per tant, no estan assegurades. Es tracta d’activitats que són “importants” per treballar aspectes com els hàbits, l’autonomia i el desenvolupament, expliquen les treballadores. Lamenten també que el plec no tingui en compte el projecte educatiu, la mirada pedagògica ni la metodologia.
A més, l’equip de professionals també demana revisar les condicions dels equipaments on preseten els serveis. Es queixen de desperfectes com humitats, goteres i esquerdes, així com també de les connexions a Internet i dels sistemes de climatització.
Les treballadores expliquen que han entregat via instància a l’Ajuntament totes les seves demandes i volen moure les reivindicacions a través d’un compte a Instagram obert recentment (@socioeducaripollet).
Quins són els serveis socioeducatius de Ripollet?
Actualment la ciutat compta amb diversos serveis que treballen en el desenvolupament socioeducatiu d’infants i joves en risc d’exclusió, ja sigui per situació econòmica o familiar, tot plegat en coordinació amb el Departament de Drets Socials del consistori. El SADI La Placeta va obrir les seves portes l’any 2002 i actualment pot atendre fins a 60 infants d’entre 3 i 12 anys. Des de 2020 el servei s’ha integrat amb el Kftí (en funcionament des de 2005), que amb una capacitat de 40 places atén adolescents i joves d’entre 12 i 18 anys. Tots dos serveis, que es realitzen de setembre a juny, compten amb 9 professionals que treballen en la socialització, la compensació dels dèficits socioeducatius i l’adquisició d’aprenentatges dels infants i joves que hi assisteixen.
També s’inclou el servei de dinamització, orientació i assessorament per a joves d’entre 12 i 29 anys, que es realitza durant tot l’any al Casal de Joves amb dos professionals al càrrec, i que ara preveu incloure un espai per treballar el seu benestar emocional amb la incorporació d’una persona llicenciada en psicologia.
El servei es complementa amb un educador de carrer que treballa amb adolescents en risc d’exclusió social, tot fent activitats i intervencions per afavorir la seva integració a la comunitat.