Microscopi: Som dones que volem canviar les regles

Ja en alguns països s’ha implantat el permís menstrual, per aquelles persones amb dolors menstruals, que poden disposar de 8h/mes, recuperables en els 3 mesos següents, per tenir cura del seu cos. Aquesta mesura ha generat un debat intern entre sindicats i patronals, ja que s’al·lega que, en cas de necessitat i dolor, existeix la possibilitat d’acollir-se a dies de vacances o assumptes propis, on no cal justificar el motiu de l’absència. Però, és aquesta una solució davant un procés natural que no s’ha d’amagar? Visibilitzar la regla és necessari, com ho és tenir en compte el cicle de la dona com una part de la salut i el benestar de les treballadores. I, a nivell organitzatiu, el permís no té costos, donat que és recuperable.
A banda del debat més purament econòmic, existeix un motiu clau per posar el tema sobre la taula: la necessitat de reconèixer l’espai que ha de tenir el cicle menstrual, perquè treballem però som cícliques per naturalesa, i aquesta mesura dóna llibertat perquè les treballadores puguin organitzar-se en benefici de la seva salut. Cal doncs, una visió transformadora del model econòmic, per tal que les bases de l’economia siguin els valors que atorguen dignitat a la vida (cultura, salut, cures, emergència climàtica…).
I si visualitzem la menstruació, és necessari tenir en compte la implicació que té en el medi ambient, i el gran negoci de les multinacionals fabricants de productes d’higiene íntima. Una dona pot menstruar 400 vegades durant la seva vida, a cada cicle necessitarà entre 4 i 6 compreses o tampons al dia, per tant, utilitzarà entre 6 i 10.000 tampons, residus amb un greu impacte ambiental. Si tractem la regla com el que és, un procés natural, hauríem de buscar alternatives centrades en la salut de les dones i el futur del medi ambient, orgàniques i sostenibles, alineades amb la naturalesa, ja que si no, la cosa més natural del món, es converteix en un fet terriblement contaminant. Parlem i utilitzem doncs, alternatives ecològiques: la copa menstrual, les compreses de tela i els tampons i compreses orgàniques. Parlem de la menstruació, naturalitzem i respectem les nostres regles i treballem per l’ecofeminisme.
Núria Chaves – Decidim Ripollet
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors